sobota, 23 kwietnia 2016

PĘCZAK Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM

 Z okazji pieczarkowego tygodnia postanowiłam przygotować przepis z tymi grzybkami w roli głównej. Króluje również pęczak i szpinak. Potrawę można podawać na ciepło i zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do zapakowania do pracy i wszamania ze smakiem. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, więc jeśli zdarzają wam się zapracowane dni, w których nie myślicie o wymyślnych obiadach czy lunchach, przygotujcie sobie większą porcję tego dania. Zagwarantuje wam odpowiednią dawkę energii i witamin, a do tego na długo nasyci, dzięki pęczakowi.


Składniki:
  • 3/4 szklanki pęczaku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 500 g pieczarek + kilka na wierzch
  • 2 garście świeżego szpinaku 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  1. Pęczak wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy bulionem lub wodą. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy pod przykrywką do miękkości i wchłonięcia wody przez pęczak. 
  2. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy na  rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Gdy się zeszkli, dodajemy przekrojone na pół pieczarki. Całość pieprzymy, solimy i smażymy na średnim ogniu do czasu odparowania wody.
  3. Do garnka z pęczakiem przekładamy pieczarki i liście szpinaku. Gotujemy 2-3 minuty. W międzyczasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy kilka odłożonych pieczarek i smażymy na bardzo dużym gazie, aby się ładnie zarumieniły.
  4. Farsz z garnka przekładamy do miski i dekorujemy wierzch podsmażonymi pieczarkami. 
 
 
Pieczarkowy Tydzień 2016 Pieczarkowy Tydzień 2016

6 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie! Pęczak jest przepyszny <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie za nim nie przepadałam, dopiero po wypróbowaniu tej mieszanki się do niego przekonałam :D

      Usuń
  3. Pysznie i zdrowo, lubię takie obiady.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...