niedziela, 17 kwietnia 2016

ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Co jakiś czas nachodzi mnie wielka ochota na słodycze. Trwa kilka dni i potrafię w tym czasie upiec kilka blaszek ciast, ciasteczek czy innych słodkości. Oczywiście mogę sięgnąć po te sklepowe wypieki, ale gdzie radość z wypiekania? Taki okres nadszedł właśnie kilka dni temu i jeszcze mnie nie opuścił :D Dlatego z chęcią wzięłam udział w akcji Wypiekania na Śniadanie, podczas której, tym razem zmierzyłam się z rogalikami z marmoladą. Robi się je stosunkowo szybko, nawet nie trzeba czekać, aby uformowane już rogale urosły. Już zawinięte od razu wstawia się do piekarnika. Przygotowanie ich zajęło baardzo mało czasu, wyszły z pieca akurat na drugie śniadanie. Zjadłam od razu dwa-jeszcze ciepłe, nie ma co sobie dawkować przyjemności, zwłaszcza że rogalików wyszło 12. Użyłam marmolady brzoskwiniowej, bo taką miałam pod ręką, ale będą pyszne z każdym dżemem czy kremem czekoladowym.


Składniki:
  •  1/2 kostki masła
  • 5 dag drożdży
  • 1/8 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • marmolada 
Przygotowanie:
  1. Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone w palcach drożdże i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dokładamy cukier i mieszamy, również do czasu rozpuszczenia. 
  2. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajko. Masło podgrzewamy by było miękkie, ale nie płynne. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 
  3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta wałkujemy koło, które dzielimy nożem na 12 części -  trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę/ półtorej marmolady. Trójkąt delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie (urosną podczas pieczenia). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.  


Razem ze mną piekły:
Małe kulinaria
Kulinarna Maniusia
Ewa w kuchni
Czary-gary w kuchni
Ala piecze i gotuje
Gotowanie to proste
Marcepanowy Kącik
Życie zaczyna się w kuchni



Wiosenne słodkości 2016

22 komentarze:

  1. Wspaniałe rogaliki :-) dziękuje za wspólne słodkie wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne. Dziękuję za wspólne, pyszne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne rogaliczki :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy rogaliki naszej babci ale te wyglądają równie apetycznie i na pewno w smaku też im dorównują :D CUDA :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dziękuję bardzo, ale te babcine wypieki zawsze wygrywają :D

      Usuń
  5. mm...takie domowe rogaliki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się udały :) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Twoje również wyszły pięknie :)

      Usuń
  7. Pyszne te rogaliki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie rogaliki!! wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się razem wypiekało, dziękuje;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...