poniedziałek, 22 sierpnia 2016

CHLEB MIESZANY NA MIODZIE Z OLIWKAMI



W tym miesiącu do wspólnego wypiekania chleba, Ania z bloga Kuchennymi Drzwiami, zaproponowała mieszany chleb na miodzie z oliwkami, którego autorką jest Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Jak zwykle przepis się sprawdził rewelacyjnie. Uwielbiam oliwki w  pieczywie, jednak do tej pory moje spotkania z tą mieszanką ograniczały się do włoskiej focacci lub pszennych bułeczek. Taki chleb jest od nich znacznie zdrowszy, zwłaszcza że dodatkowo występuje w nim siemię lniane, które ma zastosowanie zdrowotne, zwłaszcza przy problemach z układem pokarmowym. Sięgajmy więc po nie jak najczęściej, albo przemyćcie go w tym pysznym chlebie, do którego przygotowania was serdecznie zachęcam.

A już wkrótce przepis na pyszną tapenadę z czarnych oliwek, która idealnie pasuje do tego chlebka :)
 Keksówka o wymiarach 23 x 12 x 6 cm
Składniki:
  • 240 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g siemienia lnianego
  • 70 g razowej mąki żytniej
  • 130 g razowej mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka (8 g) soli
  • łyżka płynnego miodu
  • 330 g + 20 g wody
  • 18 czarnych oliwek
Przygotowanie:
  1.  Pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namaczamy siemię lniane w 20 g wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  2. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Mieszamy, starając się rozdzielić zlepione ziarna.
  3. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut). Masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
  4. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
  5. Z wyrośniętego ciasta odkładamy ok. 220 g masy do pojemnika na kolejny chlebek (przechowujemy w lodówce).
  6. Oliwki kroimy na 3 krążki i dodajemy do reszty ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy wilgotną dłonią wierzch ciasta i posypujemy siemieniem lnianym. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (u mnie 6-7 godzin).
  7. Foremkę z podrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (program góra-dół) na 1,5 godziny. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i wykładamy na kratkę do ostudzenia.



Razem ze mną wypiekali:
Polska Zupa
Kulinarna Maniusia
Am.art kolor i smak
Smakowity Chleb
W poszukiwaniu Slow Life
Przepisy na domowy ser i chleb
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Kulinarne Przygody Gatity
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Stare Gary
Weekendy w domu i ogrodzie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...