Cukinia jest popularna w wielu krajach, ale to właśnie kuchnia arabska słynie z tej faszerowanej. Ja również mam upodobanie do faszerowanych warzyw, zwłaszcza bardzo długo miałam słabość do faszerowanej papryki. Sezon na cukinię skłonił mnie jednak, abym tym razem skorzystała z jej dobrodziejstw, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Cukinia wyszła chrupka, czego przy papryce nie da się osiągnąć w takiej mierze. Ja zjadłam półtorej łódeczki, ale dla większych głodomorów polecam 2 lub nawet 3 takie porcje.
4 łódeczki
Składniki:
- oliwa
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mielonego mięsa z udźca indyka
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryczka chilli w proszku
- szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
- 5 łyżek startego na grubych oczkach sera cheddar
- 2 cukinie
- 1 gałka mozzarelli
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy ją kilka minut do zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek i mięso, smażymy 10 minut na większym gazie, od czasu do czasu mieszając.
- Na patelnię dokładamy przecier, przyprawy i smażymy jeszcze 5 minut. Farsz przekładamy do miski do przestudzenia.
- Po tym czasie do farszu dokładamy ryż i cheddar. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
- Umyte cukinie kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek, zostawiając 1-cm brzeg. Do środka nakładamy farsz, po czym przekładamy je do naczyń żaroodpornych. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
- Mozzarellę kroimy w plastry. Naczynia żaroodporne wyjmujemy z piekarnika, na cukiniach układamy plastry mozzarelli. Cukinie ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut do czasu rozpuszczenia się sera.
Uwielbiam to połączenie <3 Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniały, letni obiad!
OdpowiedzUsuńI piękne, apetyczne kolory - już widzę, że by się spodobało i u m mnie...
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl