piątek, 26 sierpnia 2016

TRUSKAWKOWY BUDYŃ JAGLANY


Aż trudno uwierzyć, że zaledwie tydzień temu odkryłam budyń z kaszy jaglanej. Od tego czasu zajadam się nim na każde śniadanie. Robi się go w trymiga, jest niezwykle zdrowy, bo tak naprawdę ma on niewiele wspólnego z typowym budyniem, który większość z nas przygotowuje z torebki. Ten bazuje na kaszy jaglanej. Reszta - czyli smak - zależy od was. Robiłam już budyń waniliowy, czekoladowy, a dziś truskawkowy. Truskawki niestety już się kończą, ale jesienne maliny będą dostępne jeszcze przez jakiś czas, więc możecie śmiało zastąpić jedne owoce drugimi. Budyń zjadłam morwą, śliwkami, malinami i miętą cytrynową, która podkręca całość (na jeszcze większy plus). Wkrótce przepisy na kolejne budynie jaglane, a tymczasem skosztujcie tego truskawkowego!

1 duża porcja
Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 160 g truskawek
  • do podania: maliny, truskawki, morwa biała, mięta cytrynowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą by pozbyć się goryczy. Przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do wchłonięcia płynu. 
  2. Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem z jogurtem, miodem, mielonym kardamonem i truskawkami na gładką masę. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy owocami i świeżą miętą.



Śniadanie z miodkiem 2016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...