Jak oszukać umysł? Można na przykład przygotować takie oto danie. W wyglądzie przypomina kebaba, a faktycznie jest biszkoptem ze słodkim farszem. Poniżej opisałam jakie produkty zastępują te wytrawne, powszechnie dodawane do wytrawnego kebaba. Do przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie organizowana akcja blogerka #CzasNaMałeCoNieco, która jednocześnie jest konkursem. Zapraszam Was serdecznie na zapoznanie się ze słodkim kebabem ;)
Foremka 19 cm x 19 cm
Składniki:
"BUŁKA"
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.
- 6 węgierek
- Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwając przy tym pestki. Przekładamy je do rondelka i podduszamy pod przykryciem na małym gazie 40-50 minut, do czasu aż śliwki będą bardzo miękkie. Wyławiamy same śliwki bez sosu i odkładamy do ostudzenia.
- 1 łyżka wody
- 4 łyżki cukru pudru
- czerwony barwnik
- Wodę z cukrem pudrem mieszamy do uzyskania gładkiego lukru. Dodajemy 2-3 kropelki barwnika i ponownie mieszamy.
- 5 migdałów - "prażona cebulka"
- kawałek melona galia - "kapusta"
- kawałek arbuza - "pomidor"
- 1 kiwi - "ogórek"
- 1 zielone jabłko - "sałata"
- sok porzeczkowy - "coca cola"
- białe cukierki- fasolki - " ser feta"
- Migdały drobno siekamy i podprażamy na suchej patelni.
- Melona obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie paski przypominające posiekaną kapustę.
- Arbuza obieramy, wykrajamy okrągły krążek przypominający plasterek pomidora przy pomocy obręczy lub nożem. Pozbywamy się pestek.
- Kiwi obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w pół-plasterki. Łyżeczką delikatnie usuwamy czarne pesteczki z dwóch stron.
- Jabłko obieramy ze skórki. Dłuższe skórki dzielimy na mniejsze kawałki.
- Biszkopt nacinamy, tworząc 2 trójkąty. Na jednej połówce układamy warstwowo paski melona, śliwki, skórkę z jabłka, kiwi, arbuza. Wciskamy gdzieniegdzie białe fasolki. Całość posypujemy migdałami i polewamy czerwonym lukrem.
Droga Magdo, dziękujemy za udział w II Akcji Blogerskiej Pyszne.pl #CzasNaMałeCoNieco! Twój owocowy, "oszukany" kebab wygląda przepysznie! Takie oszustwo to z pewnością nie grzech ;) Pozdrawiam, Ola z Pyszne.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję i wierzę, że takie oszustwo wyjdzie tylko na zdrowie ;)
Usuń