wtorek, 30 sierpnia 2016

OSZUKANY KEBAB NA SŁODKO


 Jak oszukać umysł? Można na przykład przygotować takie oto danie. W wyglądzie przypomina kebaba, a faktycznie jest biszkoptem ze słodkim farszem. Poniżej opisałam jakie produkty zastępują te wytrawne, powszechnie dodawane do wytrawnego kebaba. Do przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie organizowana akcja blogerka #CzasNaMałeCoNieco, która jednocześnie jest konkursem. Zapraszam Was serdecznie na zapoznanie się ze słodkim kebabem ;)
Foremka 19 cm x 19 cm
Składniki:
"BUŁKA"

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut. 
"MIĘSO"
  • 6 węgierek
 Przygotowanie:
  1. Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwając przy tym pestki. Przekładamy je do rondelka i podduszamy pod przykryciem na małym gazie 40-50 minut, do czasu aż śliwki będą bardzo miękkie. Wyławiamy same śliwki bez sosu i odkładamy do ostudzenia. 
"PIKANTNY SOS":
  • 1 łyżka wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • czerwony barwnik
Przygotowanie:
  1. Wodę z cukrem pudrem mieszamy do uzyskania gładkiego lukru. Dodajemy 2-3 kropelki barwnika i ponownie mieszamy.
DODATKI: 
  • 5 migdałów - "prażona cebulka"
  • kawałek melona galia - "kapusta"
  • kawałek arbuza - "pomidor"
  • 1 kiwi - "ogórek"
  • 1 zielone jabłko - "sałata"
  • sok porzeczkowy - "coca cola" 
  • białe cukierki- fasolki - " ser feta"
Przygotowanie:
  1. Migdały drobno siekamy i podprażamy na suchej patelni.
  2. Melona obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie paski przypominające posiekaną kapustę.
  3. Arbuza obieramy, wykrajamy okrągły krążek przypominający plasterek pomidora przy pomocy obręczy lub nożem. Pozbywamy się pestek.
  4. Kiwi obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w pół-plasterki. Łyżeczką delikatnie usuwamy czarne pesteczki z dwóch stron.
  5. Jabłko obieramy ze skórki. Dłuższe skórki dzielimy na mniejsze kawałki.
  6. Biszkopt nacinamy, tworząc 2 trójkąty. Na jednej połówce układamy warstwowo paski melona, śliwki, skórkę z jabłka, kiwi, arbuza. Wciskamy gdzieniegdzie białe fasolki. Całość posypujemy migdałami i polewamy czerwonym lukrem.

 160714_header_v1_klein Zdrowe Lunch Boxy

2 komentarze:

  1. Droga Magdo, dziękujemy za udział w II Akcji Blogerskiej Pyszne.pl #CzasNaMałeCoNieco! Twój owocowy, "oszukany" kebab wygląda przepysznie! Takie oszustwo to z pewnością nie grzech ;) Pozdrawiam, Ola z Pyszne.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wierzę, że takie oszustwo wyjdzie tylko na zdrowie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...