piątek, 23 czerwca 2017

CANTUCCINI Z MIGDAŁAMI I PISTACJAMI


Cantuccini (biscotti) są uwielbianymi przez Włochów suchymi ciasteczkami. Swoją teksturę zawdzięczają podwójnemu pieczeniu, po którym można je długo przechowywać w szczelnym pojemniku. Podobno każdy Włoch posiada w domu zapas tych ciasteczek i lubi je podawać, gdyż jest to dla nich pretekst do otwarcia butelki wina, w którym to maczają ciasteczka. Ja jakoś nie mogę się do tego przekonać i zamiast tego maczam je w kawie lub mleku. Coś pysznego, ale trzeba uważać, by za bardzo ich nie spiec, bo będą ciężkim orzechem do zgryzienia ;)



Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 270 g drobnego cukru 
  • 3 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub wanilii)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki obranych pistacji 
Przygotowanie:
  1. Jajka roztrzepujemy z cukrem. Dodajemy ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę miksujemy.
  2. Dłonie obsypujemy mąką i formujemy 3 podłużne chlebki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 stopni C przez 25 minut na złotobrązowo. Wyjmujemy do lekkiego przestudzenia. 
  3. Jeszcze lekko ciepłe "bochenki" kroimy na ukos na 1 cm kromeczki. Układamy je na blaszce i podpiekamy po 10 minut z każdej strony w temp. 180 stopni C (będą jeszcze lekko miękkie, dopiero po całkowitym wystudzeniu stwardnieją).



Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Polak po Włosku Ratujmy klasyki

10 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasteczka :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostało tylko zakasać rękawy i zakręcić ciasto :)

      Usuń
  2. Zawsze, gdy tylko widzę gdzieś te ciasteczka, przypomina mi się, że miałam je w końcu zrobić i ja. Zastanawia mnie ich smak, a jednocześnie z jakiegoś niewiadomego powodu, lekko się ich obawiam;) Ale kiedyś się odważę;) I wykorzystam patent z winem;) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam do zrobienia, są warte zachodu! :)

      Usuń
  3. uwielbiam te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasteczka, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam <3 Kiedyś robiłam wersję z migdałami i morelami, były pyszne! Dawno ich już nie jadłam, więc chyba trzeba będzie je znów upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno przetestuję ten przepis! Wpadnij na mojego bloga : )

    OdpowiedzUsuń
  7. To niesamowite - w tych ciasteczkach nie ma ani grama masła... Są bajecznie łatwe do przyrządzenia.Włożyłam właśnie do piekarnika. Ciekawa jestem smaku, ale też pod wrażeniem prostoty tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...