- ok.1,5 kg pomidorów lima
- 2 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta soli
- pieprz
- łyżka majeranku (lub innego zioła)
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- Górną część pomidorów nacinamy lekko na krzyż, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy je w wodzie, tak długo aby skórka zmiękła i się zaczęła marszczyć-ok.5 min (można je chwilę podgotować, aby woda była cały czas gorąca). Wyjmujemy sparzone pomidory do ostygnięcia.
- Czosnek i cebulę drobno siekamy, doprawiamy solą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podgrzewamy go i wrzucamy cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dokładamy czosnku i jeszcze chwilę smażymy na średnim ogniu.
- Ostudzone pomidory kroimy wzdłuż, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę (nie wylewajmy soku, który z nich wyciekł w czasie krojenia). Pomidory wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku.
- Sok który wyciekł z pomidorów możemy przecedzić przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody z sosu pomidorowego (można pominąć ten krok), a następnie wlewamy na patelnię. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok.40 min. Na koniec posypujemy majerankiem, doprawiamy pieprzem.
Smacznego!
Czy można zamknąć ten sos w słoikach ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, tylko najpierw należy wyparzyć słoiki, a później całość zawekować :)
Usuń