wtorek, 25 sierpnia 2015

DOMOWY SOS POMIDOROWY

Sos pomidorowy to baza do wielu wyśmienitych dań m.in. makaronów, mięs, zapiekanek. Ma mnóstwo zastosowań, dlatego warto mieć pod ręką dobry i sprawdzony przepis. Mój sos pomidorowy różni się od tych kupnych, mocno przoduje przed nim smakiem. Zapach gotujących się pomidorów z cebulą jest niesamowity, sprawia że zawsze w trakcie przygotowywania go podjadam. Jest lekko słodkawy, sam w sobie przepyszny.





Składniki:
  • ok.1,5 kg pomidorów lima 
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz 
  • łyżka majeranku (lub innego zioła)
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Górną część pomidorów nacinamy lekko na krzyż, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy je w wodzie, tak długo aby skórka zmiękła i się zaczęła marszczyć-ok.5 min (można je chwilę podgotować, aby woda była cały czas gorąca). Wyjmujemy sparzone pomidory do ostygnięcia. 
  2.  Czosnek i cebulę drobno siekamy, doprawiamy solą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podgrzewamy go i wrzucamy cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dokładamy czosnku i jeszcze chwilę smażymy na średnim ogniu.
  3.  Ostudzone pomidory kroimy wzdłuż, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę (nie wylewajmy soku, który z nich wyciekł w czasie krojenia). Pomidory wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku. 
  4. Sok który wyciekł z pomidorów możemy przecedzić przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody z sosu pomidorowego (można pominąć ten krok), a następnie wlewamy na patelnię. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok.40 min. Na koniec posypujemy majerankiem, doprawiamy pieprzem.
W razie gdyby sos był kwaskowy, można go doprawić na koniec delikatnie cukrem. Jednak sezonowe pomidory są zazwyczaj wystarczająco słodkie i nie potrzebują dodatkowego cukru.



Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...