Placki - danie tak popularne, mogące być jedzone praktycznie na każdy posiłek. Jest mnóstwo różnych przepisów na placki, a mimo to ludzie nadal wymyślają kolejne. Mój przepis różni się nieco od typowych pancaków, gdyż nieco przypomina omleta, a to za sprawą ubitych białek. Wszystkich miłośników placków, naleśników, jak również omletów serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
- 2 jaja
- Łyżka ksylitolu
- 60g borówek
- 10 malin
- Łyżka jogurtu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ksylitol. W oddzielnej misce rozbełtać żółtka, dodając mąkę, jogurt i owoce. Przełożyć ubite białka do masy i delikatnie wymieszać.
- Rozgrzaną patelnię polewamy łyżeczką oliwy. Następnie smażymy placuszki z obu stron na małym gazie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz