Składniki na ok. 4 półlitrowe słoiki:
- 2,5 kg brzoskwiń
- 300 ml wody
- sok z 1/4 cytryny
- 5 g stewii + 20 g cukry LUB 60 g cukru
Przygotowanie:
- Brzoskwinie wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy je chwilę, tak aby skórka zmiękła i się zaczęła marszczyć. Po tym czasie przekładamy je do zimnej wody do ostygnięcia.
- Ostudzone brzoskwinie obieramy i staramy się je przekroić na pół, pozbywając się pestek (w razie gdyby brzoskwinie były za twarde kroimy na mniejsze kawałki). Brzoskwinie wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia przyrządzamy syrop: wodę wlewamy do garnka, podgrzewamy, wsypujemy stewię i cukier, oraz wlewamy sok z cytryny. Próbujemy i dodajemy więcej cukru w razie gdyby syrop był mało słodki.
- Brzoskwinie powinny przez noc puścić sok. Przelewamy go do garnka z syropem, a brzoskwinie przekładamy do wyparzonych słoików. Następnie zalewamy je syropem i mocno zakręcamy słoiki.Wekujemy ok.30 min, następnie wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz