poniedziałek, 31 sierpnia 2015

BRZOSKWINIE W SYROPIE

Stragany uginają się pod skrzynkami z brzoskwiniami. Gdzie się człowiek nie odwróci napotyka je wzrokiem, można niemal rzec, że prześladują człowieka. Nie ma więc innego wyjścia jak je przetworzyć lub przygotować tak, aby w czasie zimy móc się nimi delektować z taką przyjemnością jak teraz. Idealnym na to sposobem jest przygotowanie brzoskwiń w syropie. Moje są nieco mniej słodkie, niż te sklepowe z puszki, jednak syrop można dosłodzić wedle uznania i dołożyć więcej cukru, niż jest w przepisie. Tak przygotowane owoce długo nam poleżą i będą o wiele zdrowszą alternatywą niż sklepowe brzoskwinie z puszki z mnóstwem ulepszaczy.





Składniki na ok. 4 półlitrowe słoiki:
  •  2,5 kg brzoskwiń
  • 300 ml wody
  • sok z 1/4 cytryny
  • 5 g stewii + 20 g cukry LUB 60 g cukru

Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy je chwilę, tak aby skórka zmiękła i się zaczęła marszczyć. Po tym czasie przekładamy je do zimnej wody do ostygnięcia. 
  2. Ostudzone brzoskwinie obieramy i staramy się je przekroić na pół, pozbywając się pestek (w razie gdyby brzoskwinie były za twarde kroimy na mniejsze kawałki). Brzoskwinie wkładamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia przyrządzamy syrop: wodę wlewamy do garnka, podgrzewamy, wsypujemy stewię i cukier, oraz wlewamy sok z cytryny. Próbujemy i dodajemy więcej cukru w razie gdyby syrop był mało słodki.
  4. Brzoskwinie powinny przez noc puścić sok. Przelewamy go do garnka z syropem, a brzoskwinie przekładamy do wyparzonych słoików. Następnie zalewamy je syropem i mocno zakręcamy słoiki.Wekujemy ok.30 min, następnie wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...