Od dłuższego czasu na śniadanie, owsianka pojawia się na moim stole praktycznie codziennie. Daje mi na długo poczucie sytości , a jej smak zniewala, zwłaszcza z owocami. Dodatkowo nasiona chia dodają daniu niezastąpione wartości odżywcze. Serwowałam ją głównie z mlekiem, jednak gdy pewnego razu eksperymentalnie dodałam do niej kefiru, mleko odeszło w niepamięć. Lekko kwaśny smak nadaje owsiance charakteru i dzięki temu staje się jeszcze bardziej wyrazista. Po dodaniu słodzika staje się prawdziwą ambrozją. Czasem odejście od rutyny bardzo się opłaca, tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka nasion chia
- 250 ml kefiru
- łyżka cukru ( ja użyłam kilka kropli stewii)
- nasiona goi
- maliny i borówki
- woda
Przygotowanie:
- Płatki owsiane i nasiona chia wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą, aby ta je lekko zakrywała. Gotujemy na małym gazie ok.10 min, aż płatki zmiękną.
- Wsypujemy cukier (lub inny słodzik), dolewamy kefiru, zwiększamy gaz i co chwila mieszając, trzymamy na gazie aż będzie gorąca. Przelewamy do miski i dekorujemy owocami.
Gotując kefir, może powstać twaróg jak się nie mylę? Coś mi się nie podoba w tym razem ale może się mylę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenną uwagę i faktycznie, gotując kefir przez dłuższy czas powstanie twaróg, jednak tutaj trzymamy owsiankę na gazie jedynie do momentu gy stanie się odpowiednio ciepła i jeszcze nie zacznie się rozwarstwiać. Ja po wlaniu kefiru od razu zwiększam gaz i dojscie owsianki to odpowiedniej temperatury zajmuje ok. 2 minuty. Dziekuje raz jeszcze i faktycznie zmienię w opisie czas gotowania na krotszy, pozdrawiam :)
Usuń