wtorek, 4 sierpnia 2015

OWSIANKA CHIA Z KEFIREM

Od dłuższego czasu na śniadanie, owsianka pojawia się na moim stole praktycznie codziennie. Daje mi na długo poczucie sytości , a jej smak zniewala, zwłaszcza z owocami. Dodatkowo nasiona chia dodają daniu niezastąpione wartości odżywcze. Serwowałam ją głównie z mlekiem, jednak gdy pewnego razu eksperymentalnie dodałam do niej kefiru, mleko odeszło w niepamięć. Lekko kwaśny smak nadaje owsiance charakteru i dzięki temu staje się jeszcze bardziej wyrazista. Po dodaniu słodzika staje się prawdziwą ambrozją. Czasem odejście od rutyny bardzo się opłaca, tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • łyżka nasion chia
  • 250 ml kefiru
  • łyżka cukru ( ja użyłam kilka kropli stewii)
  • nasiona goi
  • maliny i borówki
  • woda
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane i nasiona chia wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą, aby ta je lekko zakrywała. Gotujemy na małym gazie ok.10 min, aż płatki zmiękną. 
  2. Wsypujemy cukier (lub inny słodzik), dolewamy kefiru, zwiększamy gaz i co chwila mieszając, trzymamy na gazie aż będzie gorąca. Przelewamy do miski i dekorujemy owocami.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...