piątek, 7 sierpnia 2015

DIETETYCZNY TORCIK CZEKOLADOWY

Ten tort przygotowałam z myślą o mojej przyjaciółce, która delikatnie mówiąc jada dania jedynie w wydaniu dietetycznym. Jako, że zbliżały się jej urodziny postanowiłam coś upichcić, aby lekko osłodzić jej ten wyjątkowy dzień. Biszkopt jest na bazie fasoli, jednakże jest ona niewyczuwalna w cieście. Cudowne, lekko wilgotne ciasto dla każdej osoby, zwłaszcza tych dbających o linie. Ma mnóstwo wartości odżywczych, dlatego bez wyrzutów sumienia możemy się nim zajadać z przyjemnością. Wykonanie jest banalnie proste i względnie szybkie do wykonania. Jednym słowem polecam!




Składniki na spód:
  • puszka czerwonej fasoli (220 g)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • półtora dojrzałego banana
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka ksylitolu
  • łyżka kako
Składniki na krem:
  • 1 serek bieluch light
  • łyżka kako
  • płaska łyżka ksylitolu, np. firmy OWOCOWY RAJ
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżeczka cukru waniliowego, w takim wypadku zmniejszyć porcję ksylitolu)
  • truskawki, maliny i borówki do przybrania 
Przygotowanie:
  1.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Składniki na spód dokładnie zmiksować, łącząc z rozpuszczoną czekoladą. Małą formę (ja użyłam o średnicy 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę ciasta. Piec przez ok 40 min. 
  3. Po upieczeniu odłożyć ciasto do wystygnięcia.
  4. Składniki na krem dokładnie wymieszać bądź zmiksować. Posmarować nim blat ciasta. Torcik przyozdobić świeżymi owocami i gotowe! 
WARTOŚCI ODŻYWCZE w jednym kawałku (po podziale ciasta na 8 kawałków):

Białko: 58,47
Węglowodany: 117,53
Tłuszcz: 36,60
Kalorie: 127




    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...