sobota, 16 marca 2019

HUMMUS Z PIECZONYMI, WARZYWNYMI FRYTKAMI


Nie będę ukrywała, że uwielbiam hummus i robię go ostatnio bardzo często. Przy domowym hummusie możemy kontrolować doprawieni jak również ilość dodawanego tahini według własnych upodobań. Za każdym razem wychodzi nieco inny, zawsze jednak przepyszny. Najlepszym dodatkiem jak dla mnie jest ciepła pita lub warzywa. Moimi ulubionymi są te z tego przepisu, upieczone i mocno doprawione przyprawą do ziemniaka. 

poniedziałek, 18 lutego 2019

BROWNIE-LAVA CAKE BEZ CUKRU


Jest to pierwsze brownie w moim życiu i na pewno nie ostatnie. Brownie powinno być surowe i bardzo wilgotne. Ja uzyskałam aż zanadto wilgotne, masa czekoladowa w środku nie ścięła się całkowicie, dzięki czemu uzyskałam efekt lava cake. Wyszło przepyszne i to bez grama białego cukru! 

sobota, 19 stycznia 2019

CINNAMON ROLLS-BUŁECZKI CYNAMONOWE


Po raz pierwszy spróbowałam cinnamon rollsów w jednej z kawiarnianych sieciówek i muszę przyznać, że stały się jednym z moich ulubionych drożdżowych wypieków. W końcu znalazłam odrobinę czasu na kucharzenie i postanowiłam sama je przygotować. Samodzielne pieczenie bułeczek ma tę zaletę, że w trakcie przygotowywania ich towarzyszy nam piękny, cynamonowy zapach unoszący się z piekarnika. Mamy też komfort zjedzenia ich jeszcze ciepłych. 
Nie ma nic lepszego niż cieplutka, cynamonowa bułeczka polana lukrem po niedzielnym obiedzie. Jeśli chcemy sobie jeszcze bardziej dogodzić możemy je posmarować waniliowym serkiem kremowym.

czwartek, 15 listopada 2018

KREMOWY, WEGAŃSKI MAKARON ALFREDO


Sos alfredo to maślany sos z parmezanem. Po raz pierwszy przygotował go nasz tytułowy bohater-Alfredo i użył do niego jedynie masła i parmezanu. Od tamtej pory powstało wiele wariacji tego sosu- z dodatkiem śmietany, brokułów, czosnku, kurczaka. Ja przygotowałam wersję wegańską, na bazie kalafiora, nerkowców i nieaktywnych drożdży. W efekcie powstał serowy, kremowy (i nieco zdrowszy) sos.

poniedziałek, 29 października 2018

CHLEB MARCHWIOWY NA ZAKWASIE



W październikowej Piekarni Amber pieczemy chleb marchwiowy na zakwasie. Dzięki soku z marchwi nabiera pięknego, rudego koloru, który sprawia, że kojarzy mi się jesienią. Jest przepyszny, a bakalie nadają mu słodkiego smaku. Według mnie najlepszy jest z masłem i miodem. Piekłam go w żeliwnym garnku, dzięki któremu powstała chrupka skórka. Możecie go jednak śmiało upiec w keksówce lub innej formie. Zapraszam do wypróbowania tego kolorowego chlebka, bo naprawdę warto ;)

wtorek, 23 października 2018

SYRNIKI


Syrniki są rosyjskimi, serowymi placuszkami, zapewne dobrze znanymi wielu z was. Sekretem ich puszystości jest minimalna ilość mąki, dlatego odradzam dodawanie jej więcej, niż podaje przepis. Ja preferuję słodkie placki, dlatego nie szczędzę cukru, ale to już leży w waszej gestii jak słodkie syrniczki chcecie mieć, a nawet czy przygotować je na słono, bo takie też są wyśmienite ;)

niedziela, 14 października 2018

FASZEROWANY KURCZAK PO TOSKAŃSKU



Kurczak po toskańsku stał się ostatnio jednym z moich ulubionych obiadów i przed wstawieniem przepisu na bloga zrobiłam go ponownie jeszcze 2 razy. Farszem jest szpinak wymieszany z suszonymi pomidorami i serem kanapkowym. Po raz pierwszy użyłam takiego serka do dania obiadowego, ale sprawdził sie fantastycznie. To on tak naprawdę nadaje ten charakterystyczny smak farszowi i całemu daniu. Farszu ze składników podanych w przepisie wychodzi nieco więcej, ale jest on tak dobry, że można go podać na kanapkach lub wyjeść jeszcze w czasie przygotowania ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...