Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 3 duże marchewki
- 2 garstki żółtej fasolki szparagowej
- 2 pietruszki
- połowa dużego selera
- 400 g brukselki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Pierś dokładnie myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem (możemy dodać swoje ulubione przyprawy), obsmażamy na patelni z dwóch stron na klarowanym maśle.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, odkrajamy końcówki fasolki i myjemy wszystkie warzywa. Następnie kroimy marchew, pietruszkę i selera w słupki, a większe brukselki na pół. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła.
- Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażamy dwoma partiami warzywa, poruszając patelnią.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy indyka i warzywa, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na ok.1 godzinę.
Zdrowa i zrównoważona dieta jest ważnym elementem funkcjonowania o który warto zadbać.
OdpowiedzUsuń