niedziela, 25 października 2015

PIERŚ Z INDYKA Z WARZYWAMI

 Pierś z indyka nie dość, że dość imponujące to jeszcze przepyszne danie. W sam raz dla całej rodziny. Do tego niezwykle zdrowe -  mięsko z pieczonymi warzywami, które należą do moich ulubionych dodatków. Jeśli zostanie wam mięsa, będzie się ono idealnie nadawać następnego dnia na kanapki. Będzie stanowić znacznie zdrowszą alternatywę wędliny.





Składniki:
  • 1 pierś z indyka  
  • 3 duże marchewki
  • 2 garstki żółtej fasolki szparagowej
  • 2 pietruszki
  • połowa dużego selera
  • 400 g brukselki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  1. Pierś dokładnie myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem (możemy dodać swoje ulubione przyprawy), obsmażamy na patelni z dwóch stron na klarowanym maśle. 
  2.  Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, odkrajamy końcówki fasolki i myjemy wszystkie warzywa. Następnie kroimy marchew, pietruszkę i selera w słupki, a większe brukselki na pół. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła.
  3. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażamy dwoma partiami warzywa, poruszając patelnią.
  4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy indyka i warzywa, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na ok.1 godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...