piątek, 2 czerwca 2017

FIT CIASTECZKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWE


Kto nie lubi słodkich, czekoladowych ciasteczek? Tym bardziej jeśli są w tzw. wersji fit. Bez cukru, bez masła, za to z dużą ilością bogatego w magnez kakao. Obok czekoladowego smaku dominuje kokosowy. Zasługa tu oleju kokosowego, którego nie powinniśmy się bać. Zamiast odkładania się w tkance tłuszczowej przyspiesza metabolizm, dlatego jedząc te ciastka, możemy sobie mówić, że nas odchudzają :D Jeśli jednak znajdzie się ktoś kto nie przepada za smakiem kokosu,  polecam użyć oleju kokosowego rafinowanego, który tłoczony w wysokiej temperaturze jest pozbawiony zapachu kokosu.
10 ciasteczek
Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka*
Przygotowanie:
  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Czekoladę kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do składników. 
  2. Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy w miseczce z ksylitolem. Dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy do suchych składników. Krótko mieszamy.
  3. *gdyby masa była zbyt sucha i się nie lepiła dolewamy odrobinkę mleka 
  4. Formujemy 10 płaskich ciasteczek i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 13 minut. Studzimy na kratce.

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga dietetyczne niebo


4 komentarze:

  1. Często robię ciastka z mąki orkiszowej i z wiórkami kokosowymi i smakują wyśmienicie! Chętnie wykorzystam też ten przepis i spróbuję zmodyfikować je na czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...