niedziela, 2 lipca 2017

DOMOWA PEKTYNA JABŁKOWA


Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pektynie, albo kupujecie gotowca w proszku, to jest to wpis dla was. Pektyna ze względu na swoje żelujące właściwości jest niezbędna, by powstał "nieleisty", zwarty dżem, taki jaki uzyskujemy po dodaniu żelatyny. Może być ona również wykorzystana do przygotowania galaretki. Niektóre owoce, jak jabłka, porzeczki, czy agrest zawierają duże ilości pektyny i nie jest potrzebne traktowanie ich żelatyną w trakcie przygotowywania przetworów. Niestety truskawki, morele, brzoskwinie, jagody należą do owoców o niskiej zawartości pektyny, więc jakbyśmy się nie starali, bez wspomagaczy nie uzyskamy gęstego, zbitego dżemu. Aby uzyskać taką konsystencję dodajemy żelatynę lub właśnie pektynę. W zależności od tego jaką gęstość dżemu lubimy, dodajemy różną ilość pektyny. Istotny jest również cukier-im więcej go dodajemy do dżemu, tym mniej wymaga pektyny. Przykładowo, ja na 2 kg truskawek dodałam 1 szklankę pektyny. Jeśli planujecie tego lata robić marmolady i dżemy, to polecam wam zaopatrzyć się w taką pektynę ;)


Składniki:
  • 1 kg odpadów jabłkowych (skórek, wytłoczyn z wyciskarek, gniazda nasienne)
  • 175 ml wody
Przygotowanie:
  1. Odpady jabłkowe umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą. Przykrywamy i gotujemy je na małym ogniu, często mieszając, przez 25 minut, do zagotowania (nie przyspieszamy gotowania, gdyż pektyna może nie uzyskać właściwości żelujących). Studzimy. 
  2. Przelewamy na sitko, pod którym ma się znajdować naczynie do którego będzie ściekać płyn. Zostawiamy na min. 6 godzin (najlepiej całą noc).
  3. Uzyskana w ten sposób ciesz, roztarta palcami ma przypominać płynną żelatynę-to właśnie pektyna.
  4. Pektynę zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych słoików, następnie je pasteryzujemy. Pektynę można również zamrozić.



Przepis z bloga Wiem co jem


3 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł i przepis. Zapisuję i chętnie wypróbuję już wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał :)

      Usuń
  2. Bardzo fajnie to wygląda, jutro biorę się do roboty!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...