czwartek, 29 czerwca 2017

WEGE JAGLANY BUDYŃ BANANOWY


Gdy rok temu wstawiłam przepis na truskawkowy budyń jaglany obiecałam kolejne budyniowe wpisy. Niestety w czasie roku szkolnego byłam zalatana i nie udało mi się zrobić zdjęć mojego śniadania (czyli budyniu, który baaardzo często jem na śniadania). Na szczęście nastały upragnione wakacje i tym samym mnóstwo wolnego czasu. A to oznacza leniwe śniadania, które bez wyrzutów sumienia mogę spędzać przed obiektywem aparatu.
Przedstawiam więc przepis na bananowy budyń dla wszystkich miłośników słodkich śniadań.

1 porcja
Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego + 1/5 szklanki 
  • pestki z laski wanilii
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu w wersji niewegańskiej)
  • do podania: borówki, truskawki, maliny
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie przelewamy wrzątkiem, przesypujemy do garnka i zalewamy szklanką mleka migdałowego. Gotujemy pod przykryciem do czasu wchłonięcia prawie całego płynu. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na 5 minut do wchłonięcia reszty płynu i napęcznienia.
  2. Kaszę przekładamy do pojemnika w którym będziemy miksować (lub zostawiamy, jeśli blendujemy w garnku). Dokładamy 1/5 szklanki mleka, pestki z wanilii i banana. 
  3. Miksujemy na gładki budyń (ważne, by powstała gładka, kremowa masa bez grudek, wtedy smak kaszy nie będzie wyczuwalny). Próbujemy i według uznania dodajemy syropu klonowego/miodu, po czym ponownie miksujemy.
  4. Gotowy budyń przekładamy na talerz i dekorujemy owocami.




Fit przekąski z superfoods

4 komentarze:

  1. Jaglany <3 Wygląda pysznie!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglany budyń uwielbiam, tym bardziej w połączeniu z sezonowymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie, dziękuje za wzięcie udziału w akcji na durszlaku organizowanej przez mojego bloga.
    chciałabym bardzo zaprosić do dołączenia do grupy na facebooku :https://www.facebook.com/groups/nowoczesnakobieta/
    Grupa dopiero powstaje, powoli się rozkręca, organizowane będą konkursy, z fajnymi nagrodami. Twoje przepisy na pewno urozmaiciły by grupę, proszę je śmiało u nas publikować. ;)
    Pozdrawiam,
    Dafne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...