czwartek, 27 lipca 2017

DUŃSKI CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE-RUGBRØD


Duńczycy uwielbiają kanapki, przez co chleb jest istotnym składnikiem ich diety. Ten żytni chleb na zakwasie jest bardzo szybki do zrobienia, nie wymaga robienia zaczynu, a składniki wystarczy wymieszać łyżką. Jedyne o co trzeba zadbać to, by dokarmić zakwas żytni na dobę przed  przygotowaniem chleba. Rugbrød ma piękny ciemny kolor dzięki melasie, a w przekroju widać nasiona słonecznika, które osobiście uwielbiam w chlebach. Jest naprawdę bardzo dobry, jedna połówka poszła do znajomego, a z naszej drugiej pozostało kilka kromek.

Foremka o długości 25 cm
Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka mąki pszennej 650 (zastąpiłam mąką żytnią)
  • 1 szklanka połamanych ziaren żyta (można zastąpić płatkami żytnimi)
  • 3 łyżki melasy
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 350-500 ml zimnej wody
  • 150 ml zakwasu żytniego (dokarmiony na dobę przed pieczeniem)
Przygotowanie:
  1. Mąki, ziarna żyta, melasę, sól, nasiona słonecznika, siemię i zakwas mieszamy w misce z 350 ml wody. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 
  2. Ciasto powinno w tym czasie nieco zgęstnieć, gdyby było zbyt gęste dolewamy odrobinę wody, jednak konsystencja powinna być taka, aby wciśnięta w ciasto łyżka stała. (Dużo zależy od mąki, więc czasem ciasto może potrzebować nawet 500 ml wody).
  3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 12 godzin.
  4. Po tym czasie ciasto nakłuwamy w kilku miejscach do samego dna.*
  5. Pieczemy w 200 stopniach C przez 1 godzinę.
  6. Studzimy na kratce.
* Chleb zawiera dużo wody, przez co w czasie pieczenia skórka może zacząć odchodzić. Nakłuwanie temu zapobiega.



Przepis z małymi zmianami pochodzi z bloga Mirabelkowy


Skandynawskie lato 2017

10 komentarzy:

  1. Wspaniały!
    Może upieczemy go w ramach naszej Piekarni...
    Co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Bardzo się cieszę, że chlebek się spodobał i będę bardzo szczęśliwa jeśli pojawi się w Piekarni :)

      Usuń
  2. Muszę sam w końcu wziąć się za pieczenie chlebków, bo na te w marketach i piekarniach patrzeć już nie mogę... Kurczę, one nawet tym chlebem nie pachną! A Twój wygląda rewelacyjnie, więc i przepis musi być bardzo dobry. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam do domowego wypieku, zapach unosi się w całym domu w czasie pieczenia, sam chleb również pachnie ... chlebem! :) Poza tym satysfakcja z domowego pieczywa gwarantowana ;)

      Usuń
  3. Dokładnie, odkąd odkryłam domowe pieczenie chleba nie rozglądam się już za kupczym

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się jakoś nie umiem do niego przekonać... Jest dla mnie trochę za ciężki ;)
    Ale udał Ci się pierwszorzędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, wydaje się taki prosty. Ja miałam kilka podejść do ciemnego duńskiego pieczywa i poległam. Może z tą recepturą będzie inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu, może tym razem chlebek przypadnie do gustu ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...