środa, 15 listopada 2017

SŁODKIE BEZCUKROWE CIASTKA CZEKOLADOWE


Ostatnio nachodzi mnie wielka ochota na słodycze. Niestety (albo stety) co kilka dni pieczemy ciasta lub inne słodkości. Staram się jednak wybierać takie składniki, by były one jak najzdrowsze. Te ciasteczka są o tyle "zdrowe", że nie mają w swoim składzie cukru, a zwykła pszenna mąka jest zastąpiona mąką kokosową. Charakteryzuje się ona tym, że mocno chłonie płyny, dlatego 5 łyżek na 10-12 ciasteczek w zupełności wystarcza. Masło zastąpiłam bezzapachowym olejem kokosowym (rafinowanym), jeśli chcecie by wasze ciacha miały kokosowy aromat użyjcie nierafinowanego oleju kokosowego, a erytrol zastąpcie cukrem kokosowym. 
Ciasteczka są przepyszne, miękkie i mocno czekoladowe!

10-12 ciasteczek
Składniki:
  • 1/5 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (użyłam rafinowanego)
  • 1 szklanka erytrolu (w oryginale 3/4 szklanki cukru kokosowego)
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
  1. W misce przy pomocy miksera ucieramy olej kokosowy z erytrolem i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.
  2. Do masy dodajemy 1 jajko, miksujemy chwilę, dokładamy kolejne i miksujemy jeszcze minutę.
  3. W drugiej misce mieszamy mąkę kokosową, kakao, sodę i sól. Wraz z czekoladą dodajemy do mokrych składników i dobrze mieszamy do połączenia. 
  4. Z masy formujemy kulki (używałam do tego gałkownicy do lodów)-nie rozpłaszczamy ich. Wykładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując przy tym odstępy.
  5. Pieczemy 14-18 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy i studzimy.



Przepis z małymi zmianami pochodzi z bloga Kingi Paruzel




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...