Składniki na 12 babek:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru + 170 g cukru
- szklanka mleka
- 3 jaja
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- Drożdże kruszymy do miski i ucieramy z łyżką cukru na płynną masę. Zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i mieszamy. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
- 2 jaja ukręcamy z cukrem na kogel-mogel. Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i pozostałe pół szklanki ciepłego mleka. Składniki starannie łączymy, po czym dodajemy roztopione, letnie masło. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto - możemy użyć do tego robota z końcówką z hakiem lub zrobić to rękami.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie raz "uderzamy" w wyrośnięte ciasto, aby uszło powietrze.
- Foremki na babeczki smarujemy dokładnie tłuszczem i przekładamy do 1/3 ich wysokości wyrośnięte ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
- Wyrośnięte babki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na ok.30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy blachę z babeczkami i po 2-3 minutach delikatnie wyjmujemy je foremek. W razie potrzeby wstawiamy je do piekarnika na jeszcze 5 minut "do góry nogami" ale już nie w foremkach, aby się ładnie przyrumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz