Blacha na tartę o średnicy 24 cm
Składniki na spód:
- 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- Do miski wsypujemy mąkę, sól i pokrojone na kawałeczki masło. Robimy kruszonkę (malakserem lub dość szybko ręcznie). Dodajemy jajko i łączymy całość w jednolite ciasto, które następnie rozpłaszczamy, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na płasko podsypując mąką i wykładamy nim spód i boki posmarowanej masłem formy. Spód dziurkujemy widelcem i wkładamy blachę do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Po tym czasie ciasto okrywamy folią aluminiową, wysypujemy do środka fasolę (lub inne obciążenie) i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Następnie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut. Tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni C.
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
- 160 g tartego sera (gruyère / cheddar / gouda)
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki kremówki (ja zastąpiłam jogurtem)
- Cebulę kroimy w kostkę i wkładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Doprawiamy solą i co chwila mieszając smażymy na większym ogniu przez 5 minut aż cebula będzie szklista. Zmniejszamy ogień do średniego i co jakiś czas mieszając dusimy przez ok.15-20 minut. Cebula powinna stać się miękka i skarmelizowana, słodka w smaku. Tak przygotowaną zdejmujemy z patelni i wkładamy do miski.
- Grzyby myjemy i kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię po cebuli i smażymy 4 minut, aż woda odparuje, a pieczarki staną się miękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miski z cebulą.
- Ser trzemy i mieszamy z łyżką mąki. Kiełbasę obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wszystko przekładamy do miski z cebulą i grzybami.
- W drugiej misce roztrzepujemy rózgą jajka z mlekiem, śmietanką, solą i pieprzem.
- Na przestudzony spód wykładamy nadzienie, zalewamy płynną masą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut na złoto.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Bardzo lubię karmelizowaną cebulkę, całość pycha propozycja!
OdpowiedzUsuń