Składniki:
- 2 udka kurczaka
- 1 udziec z indyka (ok.1 kg)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1,5 cebuli
- łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżki majeranku
- 1 jajko
- masło do wysmarowania foremki
- otręby owsiane i żytnie
- Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok.15 minut. Następnie dokładamy obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia (nie pozbywamy się wywaru).
- Cebulę kroimy, lekko solimy i podsmażamy na łyżeczce oleju.
- Mięso oddzielamy od kości, a następnie razem z pozostałymi składnikami mielimy w maszynce na średnich oczkach (najlepiej 2 razy). Do masy dokładamy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką, majerankiem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką).
- Ponieważ pasztet nie ma w sobie tłuszczu dolewamy tyle wywaru, który otrzymaliśmy w trakcie gotowania, aby masa była wilgotna i miękka w dotyku.
- Foremkę na mięso wysmarowujemy dokładnie masłem i obsypujemy otrębami owsianymi. Przekładamy do niej masę na pasztet, przyklepujemy ręką i posypujemy po wierzchu otrębami żytnimi (mogą być owsiane, ale moim zdaniem są one nieco za małe).
- Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Foremkę wyjmujemy, odstawiamy do ostudzenia, następnie wkładamy ją do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia wyjmujemy pasztet z foremki odwracając ją do góry nogami.
pięknie wygląda - uwielbiam pasztety, zwłaszcza te świąteczne, dopieszczone :) u mnie jednak gości wegański w tym roku.
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam, ten już został pochłonięty, więc szykuje się teraz nowy, ale w wersji wegetariańskiej :D
Usuń