Foremka 13x31
Składniki:
- 700 g cukinii
- 750 g dyni
- 230 g marchewki
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- łyżeczka masła klarowanego
- 180 g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek otrąb żytnich
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 garści pestek słonecznika
- 3 jajka
- szczypta chilli
- 1,5 łyżki majeranku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- pestki dyni
- Cukinię, dynię, marchewki obieramy i wraz z pieczarkami trzemy na grubych oczkach do dużej miski. Mieszamy wszystko rękoma i porządnie odciskamy wodę. Cebule drobno siekamy, solimy i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego. Do miski dokładamy gotową cebule, starty ser i posiekany czosnek.
- Do składników dodajemy otręby, pestki słonecznika, żółtka i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy-najlepiej ręką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę na pasztet (gdyby wciąż była bardzo wilgotna dodatkowo ja odciskamy). Całość wyrównujemy i obsypujemy pestkami dyni, delikatnie je przyklepując. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 1 godzinę 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz