Czasami bywają dni gdy mam już dość monotonii, w tym tych samych potraw z tą samą "nieśmiertelną" sałatką grecką. Pojawia się na naszym stole odkąd pamiętam i mimo że ją uwielbiam czasem wolę zjeść coś innego. Dlatego też przygotowałam sałatkę w azjatyckich klimatach według przepisu Jamiego Oliver. Cała tajemnica smaku drzemie w dressingu, który jest przygotowany na bazie tahini. Reszta warzyw tak naprawdę jest typowo polskimi warzywami, często goszczącymi w mojej kuchni: marchewka, ogórek, rzodkiewka, kapusta. Sałatce nadaje uroku sposób podania-warzywa są pokrojone w paseczki, słupki bądź plastry. Taka kompozycja nadaje zupełnie nowego wyglądu sałatce.
Składniki:
- 1/4 główki kapusty włoskiej (200g)
- 1/3 cukinii
- pół małego ogórka
- 1,5 marchewki
- 7 rzodkiewek
- 1 czerwone chilli
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka podprażonego sezamu
Składniki na dressing:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki tahini
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- łyżeczkę miodu
- łyżeczkę wody
Przygotowanie:
- Kapustę cienko kroimy, cukinię kroimy obieraczką we wstążki, a ogórka i marchewki w słupki przy pomocy obieraczki julienne. Chilli drobno kroimy w poprzek, rzodkiewkę w plastry. Przygotowane składniki wraz z posiekaną natką dokładnie mieszamy.
- Składniki na dressing mieszamy, polewamy nim sałatkę i dokładnie wcieramy w warzywa. Na koniec posypujemy całość sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz