piątek, 11 marca 2016

ORIENTALNA SAŁATKA Z TAHINI

 Czasami bywają dni gdy mam już dość monotonii, w tym tych samych potraw z tą samą "nieśmiertelną" sałatką grecką. Pojawia się na naszym stole odkąd pamiętam i mimo że ją uwielbiam czasem wolę zjeść coś innego. Dlatego też przygotowałam sałatkę w azjatyckich klimatach według przepisu Jamiego Oliver. Cała tajemnica smaku drzemie w dressingu, który jest przygotowany na bazie tahini. Reszta warzyw tak naprawdę jest typowo polskimi warzywami, często goszczącymi w mojej kuchni: marchewka, ogórek, rzodkiewka, kapusta. Sałatce nadaje uroku sposób podania-warzywa są pokrojone w paseczki, słupki bądź plastry. Taka kompozycja nadaje zupełnie nowego wyglądu sałatce.


Składniki:
  • 1/4 główki kapusty włoskiej (200g)
  • 1/3 cukinii
  • pół małego ogórka
  • 1,5 marchewki
  • 7 rzodkiewek
  • 1 czerwone chilli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka podprażonego sezamu
Składniki na dressing:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki tahini
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczkę miodu
  • łyżeczkę wody 
Przygotowanie:
  1. Kapustę cienko kroimy, cukinię kroimy obieraczką  we wstążki, a ogórka i marchewki w słupki przy pomocy obieraczki julienne. Chilli drobno kroimy w poprzek, rzodkiewkę w plastry. Przygotowane składniki wraz z posiekaną natką dokładnie mieszamy.
  2. Składniki na dressing mieszamy, polewamy nim sałatkę i dokładnie wcieramy w warzywa. Na koniec posypujemy całość sezamem.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...