poniedziałek, 7 marca 2016

SIMIT-TURECKI BAJGEL

 Dzisiaj w nieco tureckich klimatach - simit, czyli odpowiednik naszego bajgla. Podeszłam do ich pieczenia po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni, bo wyszły przepyszne! Bardzo lubię obcować z obcą, zagraniczną kuchnią i poznawać nowe smaki. To pieczywo jednak nie jest mi obce, wielokrotnie kupowałam polskie bajgle i nieznacznie różniły się od tych przeze mnie upieczonych. Cały sekret simitów tkwi w potraktowaniu ich roztworem pekmezu (lub melasy). Są one w nim zanurzane, a następnie obtaczane w ziarnach sezamu. Za ich sprawą, skórka w trakcie pieczenia staje się naprawdę chrupiąca. Całego uroku dodaje im również fantazyjny splot, którego wskazówki wykonania znajdują się na tej stronie. Przepis bierze udział w marcowej odsłonie Piekarni Amber, do której oczywiście z chęcią dołączyłam.


Składniki:
  • 7 g drożdży instant
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki pekmezu lub melasy
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki oprócz melasy (bądź pekmazu) i sezamu zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.  Przekładamy je do naoliwionej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
  2. Kiedy ciasto urośnie odgazowujemy je i dzielimy na 10 kawałków. Każdy z nich formujemy w kulkę i pozostawiamy na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkowujemy rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm-może nam się to nie udać przy pierwszym rozwałkowaniu. Dlatego też rozwałkowujemy do momentu gdy ciasto będzie stawiać nam opór, odkładamy na 3 minuty i rozwałkowujemy dalej aż osiągniemy 70 cm. 
  3. Wałeczek składamy w pół i skręcamy delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymamy świderek. Składamy jego końce i układamy na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj
  4. Tak przygotowane bajgle pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie podprażamy na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrabiamy melasę z połową szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurzamy w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsączamy je nad miską, a następnie obtaczamy w sezamie.
  5. Bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, a następnie wykładamy na kratkę do ostudzenia. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...