wtorek, 7 czerwca 2016

CHUTNEY Z TRUSKAWEK I RABARBARU

Chutney to gęsty sos, który chętnie podaje się do mięs, serów, a nawet ryb. W zeszłym roku zachwycałam się pikantnym chutney z ananasa, którego pochłonęłam dobre kilka słoiczków. W tym sezonie również mam zamiar zaopatrzyć moją spiżarnię w podobne przetwory. Tym razem bazuję na nieco innych owocach, mianowicie wszechobecnej truskawce i rabarbarze - parze niepokonanej, duecie idealnym. Połączenie tej dwójki + odpowiednie przyprawy to coś, co zasmakowało mi do tego stopnia, że owy chutney wyjadałam łyżkami prosto z garnka. Po paru łyżkach poparzony jęzor miałam murowany, ale wcinałam dalej :D  Mam nadzieję, że taka reklama wystarczy wam na przygotowanie takiego dodatku do obiadu. Możecie go podgrzać tuż przed podaniem, aczkolwiek ja preferuje taki schłodzony. 


Składniki:
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki pikantnej papryki w proszku
  • 400 g rabarbaru
  • 600 g truskawek
  • 1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
  1. Na oliwie podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Po ok. 2 minutach dorzucamy drobno posiekane chili i smażymy przez 1-2 minuty, po czym dodajemy wszystkie przyprawy, które mieszamy z cebulą i chili. Dorzucamy pokrojony w kawałki rabarbar oraz truskawki. Smażymy na wolnym ogniu, na początku często mieszając.
  2. Po ok. 5 minutach rabarbar i truskawki puszczą sok, a zawartość powinna być już płynna. Gotujemy jeszcze 5 minut aż wszystkie kawałki się rozpadną. Dodajemy 1 łyżkę octu winnego, gotujemy przez minutę, próbujemy i ewentualnie dodajemy przyprawy lub w razie potrzeby cukru/syropu klonowego/syropu z agawy. Przekładamy do wyparzonego słoika.


Przepis lekko zmodyfikowany z bloga Madame Edith Milion smaków truskawek - edycja trzecia Truskawkowe szaleństwo 2016

2 komentarze:

  1. ciekawe połączenie :) Nie robiłam jeszcze takiego.
    Super !



    pozdrawiam,
    Kaśka
    -------------

    zapraszam do mnie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam zrobić! Z przyjemnością wpadnę na bloga :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...