Składniki:
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 1 papryczka chilli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki pikantnej papryki w proszku
- 400 g rabarbaru
- 600 g truskawek
- 1 łyżka octu winnego
- Na oliwie podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Po ok. 2 minutach dorzucamy drobno posiekane chili i smażymy przez 1-2 minuty, po czym dodajemy wszystkie przyprawy, które mieszamy z cebulą i chili. Dorzucamy pokrojony w kawałki rabarbar oraz truskawki. Smażymy na wolnym ogniu, na początku często mieszając.
- Po ok. 5 minutach rabarbar i truskawki puszczą sok, a zawartość powinna być już płynna. Gotujemy jeszcze 5 minut aż wszystkie kawałki się rozpadną. Dodajemy 1 łyżkę octu winnego, gotujemy przez minutę, próbujemy i ewentualnie dodajemy przyprawy lub w razie potrzeby cukru/syropu klonowego/syropu z agawy. Przekładamy do wyparzonego słoika.
ciekawe połączenie :) Nie robiłam jeszcze takiego.
OdpowiedzUsuńSuper !
pozdrawiam,
Kaśka
-------------
zapraszam do mnie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
To polecam zrobić! Z przyjemnością wpadnę na bloga :)
Usuń