Składniki na ok. 20 placuszków:
- 800 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 garści posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 6-7 łyżek mąki owsianej
- 150 g sera feta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 8 łyżek jogurtu
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, chilli w płatkach (opcjonalnie)
- Ucinamy końcówki cukinii, a następnie ścieramy ją tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 minut na sitko. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę, cebulę drobno siekamy. Składniki wrzucamy do dużej miski.
- Cukinię dokładnie odsączamy (najlepiej wyciskając nadmiar wody rękoma) i dokładamy do warzyw w misce. Dodajemy resztę składników, lekko solimy (pamiętając, że feta daje dużo soli), mieszamy i próbujemy. Doprawiamy w razie potrzeby.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie wykładamy łyżką porcję farszu. Smażymy z obu stron na średnim płomieniu.
- W międzyczasie przygotowujemy dip: czosnek drobno siekamy i mieszamy z resztą składników.
- Placki wykładamy na talerz i podajemy z dipem.
Te placki wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńTakie też były :)
Usuń