wtorek, 28 czerwca 2016

TABBOULEH - LIBAŃSKA SAŁATKA

 Tabbouleh to libańska sałatka z pomidorów, ogórków, papryki oraz kaszy bulgur. Pełni smaku dopełnia sok cytryny, mięta i natka pietruszki. Jest podstawą kuchni arabskiej, a po przygotowaniu jej, stwierdziłam że powinna stać się również stałym dodatkiem do obiadu w moim domu. Jest lekka, ale dzięki kaszy, syci na długo. Jeśli nie macie w domu kaszy bulgur możecie śmiało ją zastąpić kuskus. Ważne, aby warzywa były naprawdę drobno pokrojone, tak naprawdę tylko o to chodzi w przygotowaniu tej sałatki - posiekanie wszystkich warzyw, wymieszanie ich z kaszą i polanie oliwą i sokiem z cytryny. Prawda, że łatwa i szybka sprawa?




Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ogórki małosolne 
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Na sitku przepłukujemy kaszę, a następnie przekładamy je do naczynka i zalewamy niecałą szklanką wrzątku. Odstawiamy do napęcznienia na 30 minut. 
  2. Pomidora, paprykę, ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki. Szczypiorek i resztę ziół siekamy i dokładamy do miski. 
  3. Całość polewamy sokiem z cytryny i  oliwą. Mieszamy i w razie potrzeby dosalamy.


Kuchnia arabska przepisy Uczta pod gołym niebem 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...