Tabbouleh to libańska sałatka z pomidorów, ogórków, papryki oraz kaszy bulgur. Pełni smaku dopełnia sok cytryny, mięta i natka pietruszki. Jest podstawą kuchni arabskiej, a po przygotowaniu jej, stwierdziłam że powinna stać się również stałym dodatkiem do obiadu w moim domu. Jest lekka, ale dzięki kaszy, syci na długo. Jeśli nie macie w domu kaszy bulgur możecie śmiało ją zastąpić kuskus. Ważne, aby warzywa były naprawdę drobno pokrojone, tak naprawdę tylko o to chodzi w przygotowaniu tej sałatki - posiekanie wszystkich warzyw, wymieszanie ich z kaszą i polanie oliwą i sokiem z cytryny. Prawda, że łatwa i szybka sprawa?
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ogórki małosolne
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- garść świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na sitku przepłukujemy kaszę, a następnie przekładamy je do naczynka i zalewamy niecałą szklanką wrzątku. Odstawiamy do napęcznienia na 30 minut.
- Pomidora, paprykę, ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki. Szczypiorek i resztę ziół siekamy i dokładamy do miski.
- Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Mieszamy i w razie potrzeby dosalamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz