Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa
- 2 świeże listki laurowe
- 600 g dyni piżmowej lub batatów
- 100 g pieczarek
- 4 udka z kurczaka z kością
- 250 ml czerwonego wina
- 2 puszki (2 x 400 g) pomidorów
- 12 czarnych oliwek
- sól, pieprz
- chleb pełnoziarnisty
- Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na ósemki, a czosnek w plasterki. Przycinamy pora, myjemy go i kroimy w plasterki. Na średnim ogniu stawiamy duży żaroodporny garnek. Pancettę kroimy w paski, a rozmaryn drobno siekamy.
- Do rozgrzanego garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pancettę, rozmaryn i listki laurowe. Mieszamy regularnie 2 minuty, następnie dodajemy czosnek, po nim cebulę i pora. Smażymy 10 minut, regularnie mieszając.
- W międzyczasie kroimy dynię lub bataty na średnie kawałki (nie obieramy ich ze skórki, jedynie wyrzucamy nasiona dyni). Większe pieczarki kroimy na pół, a mniejsze wrzucamy do garnka w całości wraz z dynią lub batatami. Z udek zdejmujemy skórkę, którą następnie wyrzucamy, a kurczaka dorzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy, aż sos się nieco zredukuje.
- Gdy sos nieco zgęstnieje dodajemy oliwki oraz pomidory wraz z sosem, które delikatnie rozdrabniamy przy pomocy łyżki. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Następnie przekładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 1 godzinę, aż potrawa zgęstnieje, dynia i bataty staną się miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kości. Podajemy z chlebem.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień".
Fantastyczne danie, koniecznie muszę je wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń