poniedziałek, 27 czerwca 2016

KURCZAK CACCIATORE

 Kurczak cacciatore to jednogarnkowe danie z dynią (lub batatami), pomidorami i oliwkami. Całość stanowi idealną kompozycję-dzięki długiemu gotowaniu i pieczeniu potrawy, smaki idealnie przeszły, połączyły się i utworzyły zwartą całość. Mocno rozgrzewające, polecam zwłaszcza na obecnie panujące chłodne dni i wieczory. Potrawa jest względnie duża, dlatego sprawdzi się na rodzinne obiady czy ugoszczenie nią gości. Jeśli nie dacie rady jej zjeść jednego dnia będzie jeszcze lepiej smakować następnego, po jej ponownym podgrzaniu.


Składniki na 4 porcje:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa
  • 2 świeże listki laurowe
  • 600 g dyni piżmowej lub batatów
  • 100 g pieczarek
  • 4 udka z kurczaka z kością
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 puszki (2 x 400 g) pomidorów
  • 12 czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • chleb pełnoziarnisty
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na ósemki, a czosnek w plasterki. Przycinamy pora, myjemy go i kroimy w plasterki. Na średnim ogniu stawiamy duży żaroodporny garnek. Pancettę kroimy w paski, a rozmaryn drobno siekamy.
  2. Do rozgrzanego garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pancettę, rozmaryn i listki laurowe. Mieszamy regularnie 2 minuty, następnie dodajemy czosnek, po nim cebulę i pora. Smażymy 10 minut, regularnie mieszając.
  3. W międzyczasie kroimy dynię lub bataty na średnie kawałki (nie obieramy ich ze skórki, jedynie wyrzucamy nasiona dyni). Większe pieczarki kroimy na pół, a mniejsze wrzucamy do garnka w całości wraz z dynią lub batatami. Z udek zdejmujemy skórkę, którą następnie wyrzucamy, a kurczaka dorzucamy do garnka. Wlewamy wino i  czekamy, aż sos się nieco zredukuje.
  4. Gdy sos nieco zgęstnieje dodajemy oliwki oraz pomidory wraz z sosem, które delikatnie rozdrabniamy przy pomocy łyżki. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Następnie przekładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 1 godzinę, aż potrawa zgęstnieje, dynia i bataty staną się miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kości. Podajemy z chlebem.


 Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień".


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...