Składniki na 2 porcje:
- 1+1 łyżka masła klarowanego
- 300 g piersi z indyka
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1/4 korzenia selera - obranego i pokrojonego w drobną kostkę
- 1 por - pokrojony w kostkę
- 2 ząbki czosnku - drobno posiekanego
- 1,5 marchewki - obranej i pokrojonej w talarki
- 1/4 łyżeczki papryczki chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki czubrycy
- 1/3 laski cynamonu
- 1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- garść żółtej fasoli
- 10 szparagów pokrojonych w mniejsze kawałki
- Pierś z indyka kroimy w kostkę, lekko solimy, pieprzymy i nacieramy słodką papryką. Kawałki indyka chwilę obsmażamy na maśle klarowanym, aby złapał kolor (do stanu "półsurowego" mięsa) i przekładamy na talerzyk.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, następnie wrzucamy selera i smażymy 5 minut, dorzucamy pora, czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty. Dokładamy marchewkę i smażymy kolejne 5 minut.
- Do warzyw dorzucamy ostrą papryczkę, czubrycę i laskę cynamonu. Mieszamy, a następnie całość zalewamy wywarem i gotujemy 5-10 minut, po czym dolewamy przecier pomidorowy, dokładamy obsmażonego indyka i fasolkę i gotujemy ok. 25 minut pod przykryciem. Na ostatnie 3 minuty dokładamy szparagi.
- Potrawkę podajemy z kawałkiem chleba, kaszą jaglaną lub inną ulubioną kaszą.
Inspiracja z bloga Filozofia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz