wtorek, 21 czerwca 2016

GULASZ Z INDYKA PO LIBAŃSKU

 Przeglądając strony z przepisami na arabskie przepisy natrafiłam na gulasz! Nie zliczę ile razy jadłam różne potrawki z kurczaka i tego typu dania,  nie zastanawiając się nawet, że może to być czymś charakterystycznym dla kuchni bliskowschodniej. Jako że takie dania niezwykle mi "podchodzą" przygotowałam  gulasz z indyka nawiązujący do Libanu. Potrawa gotowała się w taginie, dzięki któremu smaki się porządnie przegryzły, a danie było niezwykle aromatyczne.



Składniki na 2 porcje:
  • 1+1 łyżka masła klarowanego 
  • 300 g piersi z indyka
  • sól, pieprz, słodka papryka 
  • 1/4 korzenia selera - obranego i pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 por - pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku - drobno posiekanego
  • 1,5 marchewki - obranej i pokrojonej w talarki
  • 1/4 łyżeczki papryczki chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki czubrycy
  • 1/3 laski cynamonu
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • garść żółtej fasoli
  • 10 szparagów pokrojonych w mniejsze kawałki
 Przygotowanie:
  1.  Pierś z indyka kroimy w kostkę, lekko solimy, pieprzymy i nacieramy słodką papryką. Kawałki indyka chwilę obsmażamy na maśle klarowanym, aby złapał kolor (do stanu "półsurowego" mięsa) i przekładamy na talerzyk.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, następnie wrzucamy selera i smażymy 5 minut, dorzucamy pora, czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty. Dokładamy marchewkę i smażymy kolejne 5 minut.
  3. Do warzyw dorzucamy ostrą papryczkę, czubrycę i laskę cynamonu. Mieszamy, a następnie całość zalewamy wywarem i gotujemy 5-10 minut, po czym dolewamy przecier pomidorowy, dokładamy obsmażonego indyka i fasolkę i gotujemy ok. 25 minut pod przykryciem. Na ostatnie 3 minuty dokładamy szparagi. 
  4. Potrawkę podajemy z kawałkiem chleba, kaszą jaglaną lub inną ulubioną kaszą.


Inspiracja z bloga  Filozofia Smaku
Kuchnia arabska przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...