piątek, 24 czerwca 2016

TARTA ZE SZPARAGAMI

 Sezon na szparagi nieubłaganie dobiega końca, korzystałam z nich póki gościły na straganach, ale wisienkę na torcie zostawiłam na sam koniec. Mowa rzecz jasna o wytrawnej tarcie-kruchej, łatwej do przygotowania, a jednocześnie efektownej. Ja z rodziną wyjadałam ją jeszcze gorącą, ale pyszna była także ostudzona. Nie zastanawiajcie się długo nad jej przygotowaniem, szparagi znikają ze sklepów coraz szybciej.



Składniki na ciasto:
  • 75 g białego twarogu
  • 75 g maki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 małe jajko
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki szybko zagniatamy, z ciasta formujemy placek, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (ciasto nie będzie twarde jak to typowe kruche ze względu na dodany twaróg).
Składniki:
  • pół pęczka szparagów
  • 200 g śmietany 18% 
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • kilka gałązek świeżego oregano/ szczypta suszonego 
  • 50 g sera żółtego (cheddar lub inny ostry) 
Przygotowanie:
  1. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim dno i boki formy do tarty. Na ciasto wykładamy pergamin, obciążamy fasolą (lub innym obciążnikiem) i wkładamy na do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz: wszystkie składniki oprócz szparagów mieszamy rózgą kuchenną. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (chwytamy szparaga za oba końce i delikatnie wyginamy- szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu).
  3. Na podpieczoną tartę wylewamy masę na farsz i układamy w niej szparagi. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i w tej temperaturze pieczemy tartę jeszcze 30 minut do ścięcia się farszu.

Uczta pod gołym niebem 2016

2 komentarze:

  1. To jest faktycznie smutne że sezon na szparagi się kończy, ale jak wiadomo - wszystko co dobre kiedyś się kończy :) Na szczęście wrócą do nas za rok a teraz możemy innymi sezonowymi warzywami się delektować. Twoja tarta wygląda świetnie i chętnie ją przygotuję. Zastanawiam się tylko czym można w późniejszym czasie zastąpić szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz, to prawda sezonowych i pysznych warzyw na szczęście jest pod dostatkiem. Szparagi w tarcie można śmiało zastąpić fasolką szparagową albo niezawodnym szpinakiem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...