poniedziałek, 23 maja 2016

PLACUSZKI JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

Truskawki zaczynają się zalęgać na coraz większej ilości straganów, ceny idą w dół, a ja zaczynam dokładać je do każdego posiłku. Odkąd pamiętam są  moimi ulubionymi owocami, już pod koniec kwietnia z niecierpliwością ich wyczekuję. Dlatego gdy tylko się pokazują, kupuję je na bierząco, aby przypadkiem mi ich nie zabrakło do koktajlu, sałatki czy deseru. Sądzę, że wszyscy ubóstwiają te polskie owoce, dlatego nie bez powodu na weekendowe wypiekanie został wybrany przepis na placki z truskawkami. Przepis pochodzi z niezawodnego źródła - Kwestii Smaku. 
Placki wychodzą puszyste, miękkie, ich dodatkowym plusem jest łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Stanowią lekki deser czy przekąskę dla niezapowiedzianych gości.



Składniki na ok. 16 sztuk:
  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • kilka truskawek
Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy lub miksujemy do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
  2.  Na rozgrzaną patelnię (z nieprzywierającą powłoką) nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia. Placki smażymy na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione.
  3. Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) wkładamy w każdego placka po kilka plasterków truskawek. Placki przewracamy na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty.


Razem ze mną wypiekali:
Magiczne życie Marty
Smaki Alzacji
Gotuj-sam
Małe Kulinaria
Szóste Niebo
Czary-gary w kuchni
Życie zaczyna się w kuchni
Moje małe czarowanie
Różowa kuchnia
Zacisze kuchenne
Kulinarna Maniusia
Moje domowe kucharzenie
Szybko Tanio Smacznie
Grunt to przepis
Kolorowy talerz 
Wegetariański obiad VII Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016 Truskawkowe szaleństwo 2016

22 komentarze:

  1. Pyszne były, jak patrzę na Twoje to zjadłabym kolejnego :-) Dziękuję za wspólne smażenie placuszków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć, również dziękuję :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne placuszki!
    Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te placuszki są pyszne, dziękuje za wspólne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za wspólne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pulchniutkie i bardzo apetyczne wyrosły. Przepiękny talerz. Dzięki za wspólny kulinarny weekend.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie wyszły:-)Dzięki za wspólne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeapetycznie się prezentują! Dzięki za wspólne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłem kiedyś podobne. Były cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie również były cudowne :D

      Usuń
  9. i znowu bym je zjadła, tak pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, ja na te placuszki mam cały czas ochotę :D

      Usuń
  10. W sam raz na pyszne, wiosenne śniadanie!
    Przydadza się nie tylko na Dzień Matki...
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również mi bardzo miło, że mogę dołączyć do akcji :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...