sobota, 7 maja 2016

WEGAŃSKIE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Od kilku dni towarzyszy nam przepiękna pogoda! Letnie temperatury, pełne słońce, a to oznacza dla wielu z was rowerowe lub piesze wycieczki, pikniki, grillowanie i spędzanie czasu z najbliższymi. Dlatego przygotowałam dla was przepis na wegańskie ciasteczka, które możecie z łatwością zapakować i wziąć ze sobą na wycieczkę. Ciacha są pożywne, mają w sobie mocno wyczuwalne banany i masło orzechowe. Dla mnie to najlepsze połączenie smakowe, do tego orzechowa posypka, czego chcieć więcej? Uwaga! Lepiej przygotujcie ich więcej, bo znikają w oka mgnieniu :D



 Składniki na 14 ciasteczek:
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g syropu klonowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków (ja użyłam posypki karmelowej z tego przepisu)+1 łyżka na wierzch do posypania
Przygotowanie:
  1. W misce rozgniatamy banana widelcem, dolewamy syropu klonowego, dokładamy masła orzechowego i mieszamy. Dokładamy resztę składników i mieszamy do połączenia. 
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy 1 łyżkę masy i kładziemy ją na blachę-w ten sposób układamy resztę ciasteczek. Każde ciasteczko posypujemy posiekanymi orzeszkami (lub karmelową posypką). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 min.
  3. Ciastka studzimy na kratce. 


Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze:

  1. Smaczna propozycja :) Uwielbiam ciepłe dni i takie ciasteczkowanie w plenerze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...