Decyzja o upieczeniu tego chleba była szybka i spontaniczna. Wynikała po części z chęci wzięcia udziału w Piekarni Amber. Nie będę jednak ukrywać, że chlebek spodobał mi się już gdy spojrzałam na jego zdjęcie. Zachwycił mnie jego dyniowy kolor, jak również kawałki suszonych fig w jego wnętrzu. Ja nie miałam ich jednak pod ręką, dlatego zastąpiłam je suszoną żurawiną. Chlebek dzięki dyni i żurawinie jest lekko słodki. Wspaniale smakuje z twarogiem i dżemem, ale również z wędliną i wytrawnymi dodatkami.
1 bochenek
Składniki:
- 100 g puree z dyni
- 50 g zakwasu
- 50 g mąki razowej (pszennej, orkiszowej lub żytniej)
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 5 g świeżych drożdży
- 230 g wody
- 10 g soli
- 50 g suszonej żurawiny (w oryginale suszonych fig, drobno pokrojonych)
- 30 g nasion dyni
Przygotowanie:
- Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki, oprócz soli, żurawiny i pestek dyni. Miksujemy przez 4 minuty na najniższych obrotach. Dodajemy sól, zwiększamy obroty na średnie i miksujemy kolejne 4 minuty.
- Dodajemy żurawinę, nasiona dyni i miksujemy 2 minuty.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie składamy ciasto i odstawiamy do dalszego wyrastania na 1 godzinę.
- Ciasto przekładamy do żeliwnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia, przykrywamy przykrywką i odstawiamy do wyrastania na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.*
- Chleb pieczemy w 220 stopniach C przez 35-40 minut, zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.
- Studzimy na ruszcie.
Pięknie upieczony!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało Ci się znowu dołączyć do naszej Piekarni.
Dziękuję i również się cieszę, że wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu :)
UsuńSmakowicie wyglądający bochenek a żurawina to znakomity jesienny dodatek. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńŚliczny!
OdpowiedzUsuńJutro wrócę, żeby podziwiać wnętrze. :)
Dziękuję za wspólne pieczenie!
Również dziękuję, a zdjęcia przekroju już czekają :)
UsuńBardzo apetyczny dyniowy bochen :) Dziękuje za wspólne pieczenie i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam! :)
UsuńPiękny chleb w pięknej jesiennej scenerii. Z żurawiną też na pewno przepyszny. Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńŁadnie mu z tą żurawiną :) dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D
UsuńPiękny bochen, w październiku super razem się piekło, kolorowo i dyniowo :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Dziękuję :)
UsuńWspaniale upieczony! Piękny bochen!
OdpowiedzUsuńRazem miło piec! Pozdrawiam
Wygląda bardzo okazale. Pewnie jest nie tylko piękny ale i smaczny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za chlebkiem z żurawiną, ale coś czuję, że ten bardzo mi posmakuję :P
OdpowiedzUsuńMam nadzieję :)
Usuń