wtorek, 10 października 2017

KURCZAK ADOBO Z RYŻEM Z BROKUŁÓW



Kurczak adobo jest daniem Filipińczyków, a poznałam go dzięki książce kucharskiej sióstr Hemsley, którą z całego serca wam polecam. Jak podają, kurczaka podaje się zazwyczaj z białym ryżem. W przepisie również jest propozycja ryżu, jednakże warzywnego- z brokułów. Robi się go bardzo łatwo, wystarczy zetrzeć brokuła i chwilkę podgotować. W tej postaci świetnie chłonie mięsny sos. Brokuła możecie zastąpić kalafiorem, albo podać ze zwykłym ryżem.

4 porcje
KURCZAK
Składniki:
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 4 duże lub 5 małych udek z kurczaka
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 800 ml wywaru z kości lub warzywnego
  • 2 suszone liście laurowe
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
  1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, po czym wkładamy uda kurczaka skórą do patelni i przyrumieniamy, smażąc po 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek. Podsmażamy, aż zacznie zmieniać kolor, a następnie dodajemy wywar, liście laurowe, pieprz mielony i ocet jabłkowy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Do sosu dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogien i przykrywamy. Dusimy przez ok.15 minut, aż będzie gotowy. Dodajemy sos sojowy i mieszamy.*
RYŻ:
Składniki:
  • 1 mała główka brokuła z łodygą (ok. 350 g)
  • 1 dymka pokrojona w cienkie plasterki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Używając robota kuchennego lub tarki o grubych oczkach trzemy całą główkę brokuła (łącznie z łodygą). Tak startego brokuła gotujemy z kilkoma łyżkami wody przez kilkanaście minut pod przykrywką, mieszając, aż zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiący.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z dymką i podajemy od razu z kurczakiem.*
*Jeśli chcemy polać ryż sosem, wykładamy kurczaka z patelni i trzymamy go w cieple. Redukujemy sos na patelni, gotując go pod przykryciem przez kilka minut na średnim ogniu i polewamy nim ryż z brokułów przed podaniem.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...