niedziela, 14 października 2018

FASZEROWANY KURCZAK PO TOSKAŃSKU



Kurczak po toskańsku stał się ostatnio jednym z moich ulubionych obiadów i przed wstawieniem przepisu na bloga zrobiłam go ponownie jeszcze 2 razy. Farszem jest szpinak wymieszany z suszonymi pomidorami i serem kanapkowym. Po raz pierwszy użyłam takiego serka do dania obiadowego, ale sprawdził sie fantastycznie. To on tak naprawdę nadaje ten charakterystyczny smak farszowi i całemu daniu. Farszu ze składników podanych w przepisie wychodzi nieco więcej, ale jest on tak dobry, że można go podać na kanapkach lub wyjeść jeszcze w czasie przygotowania ;)

4 porcje
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-3 łyżki przyprawy cajun*
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 115 g kanapkowego serka ziołowo-czosnkowego
  • 300 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odcedzonego z nadmiaru wody)
  • 1/4 szklanki startego sera Mozarella
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 4-6 suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  1. *można zastąpić mixem słodkiej, ostrej papryczki w proszku, pieprzu i oregano
  2. Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka myjemy i nacinamy wzdłuż, uważając by nie przeciąć ich do końca. Nacieramy je z zewnątrz oliwą z zalewy po suszonych pomidorach, a następnie wcieramy w nie przyprawę cajun.
  2. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, serek kanapkowy, rozmrożony szpinak, mozarellę, parmezan i pokrojone suszone pomidory.
  3. Do każdej piersi nakładamy po łyżce farszu i rozsmarowujemy równomiernie (proponuję nie nakładać więcej farszu, bo w czasie grillowania zacznie on wypływać na zewnątrz i się przypalać).
  4. Rozgrzaną patelnię grillową polewamy odrobiną oleju i smażymy z dwóch stron nafaszerowane piersi. Możemy je również usmażyć z dwóch stron na zwykłej patelni. Najlepiej wtedy je smażyć pod przykryciem, pod koniec zdjąć pokrywkę i dosmażyć.

 Źródło przepisu z bloga coopcancook 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...