piątek, 19 lipca 2019

TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I BORÓWKAMI



Uwielbiam to połączenie-kruche ciasto i krem waniliowy. Do tej pory za każdym razem do tarty przygotowywałam budyń, jednak tym razem zrobiłam krem. Nieco różni się w smaku i ma bardziej kremową konsystencję od budyniu, zdecydowanie na plus. Wierzch obłożyłam borówkami, ale będzie równie pyszna z innymi owocami :)

Forma o średnicy 28 cm lub 5 foremek o średnicy 12 cm
Składniki:
CIASTO NA SPÓD
  • 175 g zimnego masła
  • 50 g żółtek - u mnie były to 2 żółtka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 60 g cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
KREM
  • 375 g mleka
  • 125 g śmietany kremówki 30%
  • 175 g cukru
  • 125 g żółtek (około 6 sztuk)
  • 35 g mąki pszennej
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej 
  • borówki na wierzch
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy spód: do misy miksera wkładamy pokrojone na kawałki masło, żółtka, miód, cukier puder i sól. Miksujemy do połączenia, dodajemy mąkę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
  2. Z ciasta tworzymy kulę, lekko ją spłaszczamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  3. Formę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 4 mm. Wykładamy nim spód i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C
  4. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy formę i pieczemy ją 15-18 minut na złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy w formie.  
  5. Przygotowujemy krem: do garnka wlewamy mleko i śmietanę. Zagotowujemy i zdejmujemy z gazu.
  6. W czystej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę i ziarenka wanilii i znów chwilę miksujemy. 
  7. Do miski z żółtkami powoli wlewamy gorące mleko ze śmietanką, mieszając trzepaczką lub miksując na małych obrotach.
  8. Masę przelewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu co chwila mieszając do zgęstnienia kremu. Gdy się zagotuje podgrzewamy jeszcze przez około pół minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z gazu do całkowitego ostudzenia.
  9. Gdy spód i krem będą całkowicie zimne wykładamy spód kremem (najlepiej nie wyjmować spodu z formy, aby się nie pokruszył) i układamy borówki lub inne owoce.





Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

W krainie miodem płynącej... 6.

3 komentarze:

  1. Poezja! Do tego praktyczna, bo kremik waniliowy na kruchym nie tylko z borówkami się świetnie komponuje. Jeżyny, maliny, truskaweczki - ta tarta się nigdy nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...