niedziela, 3 maja 2020

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM























































Canelloni ze szpinakiem, delikatną ricottą i parmezanem jest jednym z moich ulubionych wegetariańskich dań. Zazwyczaj zapiekam je w sosie pomidorowym, ale jeśli lubicie nieco bardziej śmietanowe smaki możecie je przygotować z beszamelem. 


2 porcje
Składniki:
  • 320 g mrożonego szpinaku
  • gałka mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku, posiekany 
  • 180 g ricotty
  • 1/4-1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (ja użyłam takiej z dodatkiem bazylii)
  • 140 g makaronu cannelloni
Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody.
  2. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Do szpinaku dodajemy czosnek, ricottę, parmezan, połowę startej mozzarelli, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do połączenia.
  3. Żaroodporną formę wykładamy połową szklanki passaty pomidorowej i równomiernie rozsmarowujemy. 
  4. Canelloni nadziewamy farszem i układamy ściśle w żaroodpornej formie. Polewamy je resztą passaty i pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut. Po tym czasie pokrywamy makaron pozostałą częścią startej mozarelli i pieczemy jeszcze 10 minut.











1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...