niedziela, 3 maja 2020

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM























































Canelloni ze szpinakiem, delikatną ricottą i parmezanem jest jednym z moich ulubionych wegetariańskich dań. Zazwyczaj zapiekam je w sosie pomidorowym, ale jeśli lubicie nieco bardziej śmietanowe smaki możecie je przygotować z beszamelem. 


2 porcje
Składniki:
  • 320 g mrożonego szpinaku
  • gałka mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku, posiekany 
  • 180 g ricotty
  • 1/4-1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (ja użyłam takiej z dodatkiem bazylii)
  • 140 g makaronu cannelloni
Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody.
  2. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Do szpinaku dodajemy czosnek, ricottę, parmezan, połowę startej mozzarelli, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do połączenia.
  3. Żaroodporną formę wykładamy połową szklanki passaty pomidorowej i równomiernie rozsmarowujemy. 
  4. Canelloni nadziewamy farszem i układamy ściśle w żaroodpornej formie. Polewamy je resztą passaty i pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut. Po tym czasie pokrywamy makaron pozostałą częścią startej mozarelli i pieczemy jeszcze 10 minut.











18 komentarzy:

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale zdecydowanie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie napisane. Warto było tutaj zajrzeć

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepis. Na zdjęciu wygląda wspaniale a po przygotowaniu w sekundę znika z talerzy. Super wpis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędnie wygląda to danie. Już samym wyglądem zachęca do zjedzenia. Świetny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis. Idealny nawet dla niejadków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny blog, wiele przydatnych informacji, będę tu częściej wpadać. wszystko smacznie wygląda ciekawe czy będę umiała zrobić to w domu.

    OdpowiedzUsuń
  10. To są klimaty mojej teściowej, na pewno podeślę jej link do tej stronki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciągle nowe przepisy, skąd ludzie biorą tyle pomysłów?!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...