Składniki na zaczyn "Poolish":
- 300 g mąki chlebowej
- 300 g wody
- 1/8 łyżeczki suszonych drożdży
- 600 g mąki chlebowej
- 300 g wody
- 20 g soli
- 4 g suszonych drożdży
- + zaczyn
- Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy miskę torebką foliową lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.12-16 godzin.
- Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, łącznie z wyrośniętym zaczynem i mieszamy przy pomocy haka na najmniejszej prędkości, tak aby składniki się jedynie wymieszały. Po tym czasie zwiększamy nieco prędkość i mieszamy ok 5 minut. Ciasto ma być elastyczne i niezbyt luźne. Miskę ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
- Po godzinie wyjmujemy ciasto, rozpłaszczamy na stolnicy i zakładamy brzegi ciasta do środka, składając je w kopertę. Ciasto ponownie odkładamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie dzielimy je na 4 części, zaokrąglamy lekko brzeg każdej z nich i kładziemy na obsypanej mąką stolnicy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 10-30 minut.
- Każdą porcję ciasta wykładamy na stolnicę i zaczynamy formować bagietkę: ciasto rozpłaszczamy na prostokąt, dłuższe brzegi składamy do środka i potem znowu do środka. Złączenie, które powstało sklejamy palcami i kładziemy bagietkę złączeniem do dołu na blaszce do bagietek (jeśli owej nie posiadacie kładziecie bagietkę na środek ścierki, podwijacie jej boki aby przy bagietce utworzyły się wałeczki, które będą robić za podporę, bagietki ciasno układacie jedna przy drugiej, aby dodatkowo się wzajemnie podpierały). Przykrywamy bułeczki ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do końcowego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, a następnie spryskujemy wnętrze wodą. Bagietki wkładamy do piekarnika na 24-26 minut, aż bułki się porządnie przyrumienią.
Takie domowe bagietki muszą świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńSą obłędne, ale trzeba się o tym samemu przekonać :)
Usuń