Składniki:
- 1 kg obranej dyni
- 2 czerwone cebule
- 400 g mleka kokosowego
- 250 ml wywaru warzywnego
- płatki chilli, sól, pieprz
- łyżka masło
- podprażone pestki dyni, jogurt do podania
- Dynię kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20 minut.
- Cebule obieramy i siekamy w kostkę. Do rondla wkładamy łyżkę masła i rozpuszczamy, a następnie wsypujemy cebulę i podsmażamy, aż będzie miękka. Posypujemy płatkami chilli wedle uznania, mieszamy.
- Do rondla dokładamy upieczoną dynię, mleko kokosowe i wywar warzywny. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Całość blendujemy na gładką masę (w zależności od preferencji można dodać jeszcze trochę bulionu). Próbujemy i w razie potrzeby solimy i pieprzymy. Zupę nalewamy do misek i podajemy z podprażonymi pestkami dyni i odrobiną jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz