poniedziałek, 23 listopada 2015

SAŁATKA Z PIECZONĄ CUKINIĄ I MANGO

Gdy znudziły wam się już zwykłe warzywne sałatki z pomidorem, sałatą i serem ta stanowi fajne urozmaicenie dodatku do obiad. Smak sałatki w dużej mierze zależy od mango, wybierzcie ładne, duże i poczekajcie aż porządnie dojrzeje i zmięknie, dopiero wtedy będzie idealnie słodkie. Twarde mango ma zupełnie inny smak, moim zdaniem lekko marchewkowy. Świetnym pomysłem dodatku jest granat, soczysty, a dodatkowo fantastycznie pstryka pod zębami.



Składniki:
  • 1 średnie mango
  • 1 duża cukinia
  • 3/4 opakowania rukoli
  • pestki z połowy granatu
  • zioła prowansalskie, sól
Składniki na dip:
  • 1 litr soku z granatu
  • 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
  1. Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry. Posypujemy ziołami prowansalskimi i solą, smażymy z dwóch stron na patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku w 200-220 stopniach przez ok. 25 minut, przewracając ją w połowie czasu na drugą stronę.
  2. Myjemy rukolę, mango kroimy w kostkę i wydrążamy pestki z granatu. 
  3. Do garnka wlewamy sok z granatu, dosypujemy cukier, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy do uzyskania ok. 1 szklanki soku.
  4. Na talerz wykładamy rukolę, przekrojoną na pół cukinię, mango, polewamy sosem i posypujemy pestkami z granatu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...