sobota, 14 listopada 2015

TORCIK Z CZEKOLADOWYMI PALUSZKAMI

Pyszny cztero-blatowy mini torcik z kremem czekoladowym i lekko kwaskowym dżemem porzeczkowym to prawdziwa ekstaza smakowa. Chciałam go wykonać już dawno temu, wielokrotnie widziałam ciasto "obklejone" z zewnątrz paluszkami na innych blogach i powiedziałam sobie, że ja również muszę zrobić takie ciacho. Zachwyca mnie nie tylko smakiem, ale przede wszystkim swoim urokiem. Nie jest duży i wygląda przecudownie obwiązany wstążką. Przygotowałam go dla swojej kuzynki, ale już czekam na czyjeś urodziny, aby kogoś nim ponownie obdarować.W przeciwieństwie do wszystkich ciężkich tortów przekładanych kremami na bazie mascarpone bądź kremówki ten jest lekki i znacznie odchudzony. Ponownie zawdzięczam to mojemu ukochanemu serkowi-bieluchowi, na którym opieram większość słodkich mas. Szczerze mówiąc ja nie widzę dużej różnicy w smaku, nadal jest pyszny, a po zadowolonych minach gości mogę wywnioskować, że potwierdzą moje zdanie :)




Składniki na biszkopt (powinny być w temp. pokojowej):
  • 5 dużych jajek
  • 165 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 opakowania serka "bieluch light"
  • łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • pół szklanki dżemu porzeczkowego 
  • ok. 4 opakowań  paluszków beskidzkich w czekoladzie
  • 2/3 szklanki ponczu z 3 torebek herbaty do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie biszkoptu:
  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę (trzeba uważać, aby ich nie przebić). Pod koniec dodajemy po łyżce cukru, wciąż ubijając po każdym dodaniu. Następnie dokładamy po żółtku nadal ubijając. 
  3. Do ubitej masy wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką, aby powstała jednolita masa. Nie miksujemy!
  4. Dno wysokiej tortownicy (7,5 cm) o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy tak wysokiej tortownicy i masa się nie zmieści pieczemy 2 blaty biszkoptu w dwóch turach. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może się zmienić w zależności od wymiarów naszej blachy i od tego czy pieczemy całą masę na raz, dlatego sprawdzajmy po 30 minutach stan biszkoptu, bo może się okazać, że jest już gotowy.
  5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na podłogę. Gdy ostygnie wykrawamy nożykiem boki biszkoptu i wyjmujemy ciasto z blachy. 
  6. Dobrze jest obrócić biszkopt do góry nogami, aby pozbyć się górki, która się utworzyła na szczycie ciasta (jest to normalne dla kakaowych biszkoptów).
Przygotowanie kremu:
  1. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. (Możemy dodać opcjonalnie dodatkowo 2 łyżki cukru.) Odkładamy do ostudzenia.
  2. Pozbywamy się płynu, który znajduje się na powierzchni bielucha, przekładamy go na sitko wyłożone gazą i czekamy, aż ubędzie nadmiar płynu z serka. 
  3. Serek przekładamy do miski, dokładamy masę czekoladową i mieszamy całość dokładnie szpatułką.
 Masa może lekko zastygnąć, więc tuż przed nakładaniem go na biszkopt, można go lekko rozpuścić w kąpieli wodnej, do otrzymania odpowiedniej gęstości.
Wykonanie:
  1.  Wystudzony biszkopt kroimy na 4 blaty. Pierwszy blat układamy na talerzu bądź paterze, nasączamy herbatą i nakładamy warstwę kremu.
  2.  Nakładamy kolejny blat, nasączamy herbatą i smarujemy grubą warstwą dżemu. Następne 2 blaty ponownie nasączamy herbatą i przekładamy kremem, wierzch i boki dokładnie smarujemy kremem. Wyrównujemy, a do boków tortu przyklejamy paluszki. Wierzch dekorujemy owocami. Tutaj znajduje się LINK, który może się okazać pomocny przy dekoracji owocami.
Tort przechowujemy w lodówce.



Inspiracją był tort mikado z bloga "Moje wypieki".






     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...