sobota, 28 listopada 2015

WARZYWNE KOTLECIKI Z GRUSZKĄ I SOCZEWICĄ

 Dzisiaj danie dwa w jednym: wegetariańskie i dietetyczne - otóż z moich obliczeń wyszło, że jeden kotlecik ma ok.34 kcal. Możemy dlatego spokojnie zjeść go w formie burgera, wkładając między bułki, dokładając jeszcze więcej warzyw. Obiad niezwykle zdrowy, pełen witamin, mimo że bezmięsny z mnóstwem białka, którego dostarcza nam soczewica.


Składniki:
  • 150 g suchej cieciorki
  • 150 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g gruszki
  • 100 g parmezanu
  • 50 g selera 
  • 50 g pietruszki 
  • sól, pieprz, majeranek, szczypior
  • łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
  1. Soczewicę moczymy przez całą noc w wodzie (nalejmy jej dużo, bo ta podobnie jak fasola mocno pęcznieje i pochłania mnóstwo wody).
  2. Następnego dnia wylewamy wodę, soczewicę płuczemy na sitku, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.*
  3. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Czosnek siekamy, pozostałe warzywa trzemy na tarce na grubych oczkach. *Połowę startych warzyw dokładamy na ostatnie 2 minuty gotowania cieciorki. 
  4. Ugotowane warzywa, cieciorkę i zeszkloną cebulą miksujemy, dodajemy resztę startych warzyw, czosnek, parmezan i mieszamy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Farsz formujemy na kształt kotlecików i wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...