Składniki:
- 150 g suchej cieciorki
- 150 g cebuli
- 100 g marchwi
- 2 ząbki czosnku
- 250 g gruszki
- 100 g parmezanu
- 50 g selera
- 50 g pietruszki
- sól, pieprz, majeranek, szczypior
- łyżka masła klarowanego
- Soczewicę moczymy przez całą noc w wodzie (nalejmy jej dużo, bo ta podobnie jak fasola mocno pęcznieje i pochłania mnóstwo wody).
- Następnego dnia wylewamy wodę, soczewicę płuczemy na sitku, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.*
- Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Czosnek siekamy, pozostałe warzywa trzemy na tarce na grubych oczkach. *Połowę startych warzyw dokładamy na ostatnie 2 minuty gotowania cieciorki.
- Ugotowane warzywa, cieciorkę i zeszkloną cebulą miksujemy, dodajemy resztę startych warzyw, czosnek, parmezan i mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Farsz formujemy na kształt kotlecików i wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz