wtorek, 24 listopada 2015

FASZEROWANA PAPRYKA

Dzisiaj propozycja pysznej pieczonej papryki, nafaszerowanej mięsem, kaszą i ciągnącym serem. U mnie w domu to danie je się na różne sposoby- paprykę można potraktować jako pewien rodzaj naczynka, z którego łyżką wyjada się farsz lub pochłonąć ją razem z mięsem, jak to ja mam w zwyczaju. Uwielbiam gdy w czasie krojenia ser się ciągnie, dlatego wkładam go nie tylko na wierzchu, ale również w środek farszu.


Składniki na 4 porcje:
  • 4 papryki
  • 450 g mielonego mięsa z udźca indyk
  • 150 g ugotowanej kaszy perłowej (ok, 1/4 szklanki suchej kaszy)
  • połówka dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • masło klarowane
  • mozarella
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:
  1.  Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym. W misce mieszamy  posiekany czosnek, zmielone mięso, kaszę i podsmażoną cebulę. Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  2. Papryki myjemy i odkrajamy im "czapeczkę". Faszerujemy je do połowy, nakładamy mozarellę według własnego uznania, przykrywamy resztą farszu i ponowną warstwą sera. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30-35 min w 180 stopniach.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...