sobota, 21 listopada 2015

DROŻDŻOWE RACUCHY ZE ŚLIWKAMI

Kolejna słodka propozycja na śniadanie - pulchniutkie racuszki ze śliwkami, polane pysznym, słodkim, cynamonowym sosem. Swoją puszystość i delikatność zawdzięczają drożdżom, dodatkowo urosną nam jeszcze na patelni. Są mistrzowskie, mogłabym je pochłaniać tonami, zwłaszcza z dużą ilością śliweczek. Kilka racuszków zostało eksperymentalnie zapieczonych w piekarniku z pozytywnym skutkiem, mianowicie powstały bułeczki drożdżowe ze śliwkami, równie dobre, jednak ja preferuję te prosto z patelni.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżeczki cukru z wanilią
 Dodatkowo:
  • 20 śliwek
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia
Składniki na cynamonowy jogurt:
  •  100 g jogurtu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • łyżka syropu z granatu ( możemy go zastąpić np.malinowym)
  • łyżeczka miodu
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto  mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.
  2. Śliwki myjemy i kroimy w małe cząsteczki, dodajemy do ciasta i mieszamy. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
  3. Składniki na sos mieszamy. Placuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jogurtem cynamonowym.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...