Osobiście nie przepadam za gruszkami, w okresie jesiennym znacznie bardziej wolę podjadać nasze polskie jabłka. Nie można jednak w kółko jeść tego samego, więc w jakiś sposób chciałam przemycić gruszki do mojego jadłospisu, w taki sposób aby mi zasmakowały. Ta potrawa okazała się strzałem w dziesiątkę. Sałatka opiera się głównie na tych owocach i co dziwne stała się ostatnio moim ulubionym dodatkiem do obiadu. Świetnie współgra z sosem miodowo-musztardowym, który podkreśla jej słodycz. Czasem warto spróbować dodać do potrawy składnik, który w sam w sobie nas nie urzeka, bo efekt końcowy może być pozytywnie zaskakujący.
Składniki:
- półtorej gruszki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 130 g liści szpinaku baby
- ok. 120 g ricotty
Składniki na sos miodowo-musztardowy:
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i osuszamy, szpinak wykładamy na duży talerz. Pomidorki kroimy na pół, gruszkę w cząstki i wykładamy je na szpinak.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy, polewamy nim sałatkę (ja nie zużyłam całego sosu) i mieszamy całość rękoma. Przy pomocy łyżeczki wykładamy na sałatkę ricottę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz