sobota, 4 czerwca 2016

PLACKI Z CUKINII I MARCHWII Z MIĘTOWYM DIPEM

 Od tygodnia obcuję z kuchnią arabską, przeglądam różne przepisy, gotuje ich tradycyjne dania i muszę przyznać, że czym bardziej się w nią zagłębiam tym zaczynam czuć do niej większy "pociąg". Lubię odkrywać nowe smaki, tym bardziej jeśli przepisy na potrawy mają swoją historię.  Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie Samar Khanafer, Libanka prowadząca bloga Blogsamar. Jeden z jej postów dotyczył potrawy, którą jadała jako dziecko i które przygotowywał dla niej tata. Mowa oczywiście o plackach z cukinii i marchewki. Jestem pewna, że znaczna część z was choć raz robiła podobne placki i nawet nie zdawała sobie sprawy, że danie może mieć arabskie korzenie.



Składniki na ok. 20 placuszków:
  • 800 g cukinii
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 garści posiekanej natki pietruszki 
  • 2 jajka
  • 6-7 łyżek mąki owsianej
  • 150 g sera feta 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Dip:
  • 8 łyżek jogurtu
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • łyżka posiekanej świeżej mięty
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, chilli w płatkach (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Ucinamy końcówki cukinii, a następnie ścieramy ją tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 minut na sitko. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę, cebulę drobno siekamy. Składniki wrzucamy do dużej miski. 
  2. Cukinię dokładnie odsączamy (najlepiej wyciskając nadmiar wody rękoma) i dokładamy do warzyw w misce. Dodajemy resztę składników, lekko solimy (pamiętając, że feta daje dużo soli), mieszamy i próbujemy. Doprawiamy w razie potrzeby.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie wykładamy łyżką porcję farszu. Smażymy z obu stron na średnim płomieniu. 
  4. W międzyczasie przygotowujemy dip: czosnek drobno siekamy i mieszamy z resztą składników.
  5. Placki wykładamy na talerz i podajemy z dipem.


Wegetariański obiad VII Kuchnia arabska przepisy

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...