Tym ciastem chciałabym również wirtualnie obdarować Akademię Kulinarną Whirpool, która obchodzi trzecie urodziny. Jeśli nie jesteście jeszcze zaznajomieni z tą szkołą koniecznie odwiedźcie ich stronę Akademia Kulinarna Whirlpool oraz stronę ich włoskiego gospodarza Marco Ghia. Akademio! Z okazji urodzin chciałabym złożyć najsłodsze życzenia, samych sukcesów, warsztatów z rzeszą młodych kucharzy, których będziecie zarażać pasją i chęcią do gotowania, wszystkiego co najlepsze! :)
Tortownica o średnicy 25 cm
Składniki:
- 500 ml jogurtu greckiego
- 400 ml śmietany kremówki (30%)
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki musu z truskawek
- 6-7 łyżeczek żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- owoce na wierzch
- Jogurt, śmietanę i cukier podgrzewamy w garnku na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru. Nie gotujemy!
- Garnek zdejmujemy z gazu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i wlewamy do mieszanki.
- Całość mieszamy i dokładamy mus z truskawek (możemy chwilę miksować, ale nie doprowadzamy aby na powierzchni utworzyły się pęcherzyki powietrza).
- Szczelną formę przecieramy zimną wodą, a następnie wlewamy do niej masę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Gdy sernik stężeje rozrabiamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie i będzie chłodna wylewamy ją na wierzch sernika. Zdobimy owocami (gdy używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich, dzięki temu galaretka stężeje jeszcze szybciej).
- Sernik ponownie wstawiamy do lodówki i również w niej go przechowujemy.
Taki cudowny na upały :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, sprawdzi się w sam raz :)
Usuń