sobota, 2 lipca 2016

LEKKI SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO


Coraz mocniej zaczynam odczuwać obecnie panujące upały, jednym ze skutków tej pogody jest moje ogromne rozleniwienie. Mogłabym cały dzień spędzić w ogródku z dobrą książką w ręku, łapiąc przy okazji słońce. Z drugiej strony, kiedy jak nie teraz spędzać czas z przyjaciółmi na świeżym powietrzu i grillowaniu? W końcu gorące dni nie ostudzają naszego apetytu, zwłaszcza tego słodyczowego. Najlepiej rzecz jasna sprawdzają się lody, ale gdy chcę przygotować coś dla gości zazwyczaj wybieram ciasto. Ostatnio zdecydowałam się na sernik na zimno - lekki, owocowy, prosty w wykonaniu, z mnóstwem truskawek, które wszyscy uwielbiamy. Ciasto tak naprawdę nie ma spodu, składa się z kremowej pianki i galaretki na wierzchu, taki deser możemy wszamać bez wyrzutów sumienia.

Tym ciastem chciałabym również wirtualnie obdarować Akademię Kulinarną Whirpool, która obchodzi trzecie urodziny. Jeśli nie jesteście jeszcze zaznajomieni z tą szkołą koniecznie odwiedźcie ich stronę Akademia Kulinarna Whirlpool oraz stronę ich włoskiego gospodarza Marco Ghia. Akademio! Z okazji urodzin chciałabym złożyć najsłodsze życzenia, samych sukcesów, warsztatów z rzeszą młodych kucharzy, których będziecie zarażać pasją i chęcią do gotowania, wszystkiego co najlepsze! :)

Tortownica o średnicy 25 cm
Składniki:
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki musu z truskawek
  • 6-7 łyżeczek żelatyny 
  • 1 galaretka truskawkowa
  • owoce na wierzch
 Przygotowanie:
  1. Jogurt, śmietanę i cukier podgrzewamy w garnku na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru. Nie gotujemy!
  2. Garnek zdejmujemy z gazu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i wlewamy do mieszanki. 
  3. Całość mieszamy i dokładamy mus z truskawek (możemy chwilę miksować, ale nie doprowadzamy aby na powierzchni utworzyły się pęcherzyki powietrza).
  4. Szczelną formę przecieramy zimną wodą, a następnie wlewamy do niej masę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Gdy sernik stężeje rozrabiamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie i będzie chłodna wylewamy ją na wierzch sernika. Zdobimy owocami (gdy używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich, dzięki temu galaretka stężeje jeszcze szybciej). 
  6. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki i również w niej go przechowujemy.

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...