wtorek, 2 sierpnia 2016

ZDROWE LODY JOGURTOWE Z MUSEM BORÓWKOWO-BRZOSKWINIOWYM



Nie wiem czy ktoś zjada tyle lodów co ja. Mogę siebie nazwać prawdziwym, etatowym lodożercą. Pochłaniam ich niezliczone ilości, zwłaszcza w czasie wakacji gdy budki z lodami czają się na każdym rogu. Nie ograniczam się do nich jedynie na mieście, bo jem i w domu. Mam 2 szuflady w zamrażarce przeznaczone jedynie na opakowania z lodami. Dziwi mnie dlatego, że na blogu nie znalazł się jeszcze żaden wpis dotyczący tego letniego deseru. Miałam w głowie tyle smakowych wariacji, że nie wiedziałam na co się zdecydować. Chciałam przygotować orzeźwiające lody, ale niekoniecznie sorbetowe. Postawiłam więc na jogurt wymieszany z pysznym borówkowo-brzoskwiniowym musem. Takie domowe lody są zdrowym zamiennikiem tych kupnych na śmietanie, do których dokłada się tyle cukru, że głowa mała. W moich nie ma ani grama śmietany jak i cukru, który zastąpiłam stewią. Smak nic na tym nie stracił, a nasze zdrowie tylko zyskało.

niedziela, 31 lipca 2016

PULLA Z RODZYNKAMI





 Pulla to fiński, drożdżowy chlebek, który smakiem i strukturą przypomina naszą chałkę. Wyróżnia ją dodatek kardamonu, dzięki któremu jest dodatkowo słodka, lekko orzechowa i niezwykle aromatyczna. Co więcej dokłada się do niej rodzynki. Ja swoją pullę posypałam zmielonymi migdałami, ale tradycyjnie używa się do tego płatków migdałowych. Można ją zapleść na wiele sposób, ja wybrałam okrągły splot, który wbrew pozorom nie jest trudny do zaplecenia (rysunkowa instrukcja niżej). Najlepsza jest jeszcze ciepła, maczana w mleczku lub kawie. Jeśli przepadacie za chałką czy drożdżowymi wypiekami, to pulla na pewno wam zasmakuje.

KISIEL Z OWOCÓW LEŚNYCH




Każdy kraj ma swój zestaw dań, są one wpisane w kulturalne życie ludzi, którzy raczą nimi siebie i najbliższych. . Skandynawia ma duże pole do popisu, bo lista takich potraw jest naprawdę duża. Od słynnych szwedzkich cynamonowych bułeczek, poprzez pożywne ryby, kończąc na smakowitych deserach. Jednym z nich jest Rødgrød med fløde - czerwony kisiel ze śmietaną. Prosty i łatwy do zrobienia, a jako że dawniej jadałam kisiele i budynie bardzo często, postanowiłam odtworzyć dawne smaki i znów go przygotować. W domu miałam nadmiar niebieskich owoców-borówek, jeżyn i jagód, dlatego też odeszłam od oryginalnego przepisu i użyłam innych owoców. Smak oczywiście na tym nie ucierpiał. Na koniec polałam kisiele jogurtem jak przystało na prawdziwą Dunkę i zajadałam na gorąco.

czwartek, 28 lipca 2016

ZIELONA SAŁATKA Z BOBEM I BORÓWKAMI



 Bób jem zazwyczaj w najprostszej postaci tj. prosto z miseczki, łuskany na bieżąco. Te małe, zielone poduszeczki są uwielbiane przez moją całą rodzinę, dlatego postanowiłam nieco odświeżyć sałatkowe menu i skomponować nową, wykorzystując nie tylko bób, ale również borówki amerykańskie, które razem z ogórkiem nadają soczystego smaku.
Polecam przygotować większą porcję bobu, bo z doświadczenia wiem, że jakimś cudem znika bardzo szybko, a wtedy trzeba się naprawdę śpieszyć, aby go starczyło do sałatki :)

poniedziałek, 25 lipca 2016

TRZYPIĘTROWY DESER Z GALARETKĄ, FRUŻELINĄ I OWOCAMI



Letnie dni mijają tak szybko, że ledwie zauważyłam prędko zbliżający się półmetek wakacji. W tym roku mam to szczęście, że wypoczynkowi nad morzem towarzyszy ładna pogoda, aczkolwiek zdarzyło się kilka deszczowych dni. Na to jednak nie narzekam, bo mam wrażenie że w tym czasie na leśnych krzaczkach zaroiło się od jagód. Skłoniły mnie do przygotowania deseru (i to nie jednego) z wykorzystaniem ich dobrodziejstw. Postawiłam na zdrowy, lekki, 3-warstwowy deser, który podałam w słoiczkach. Dno wyłożyłam galaretką z wiśni w towarzystwie jagód, na to położyłam jogurt z miodem i domową frużeliną jagodową. Całość przybrałam pierwszymi polskimi śliwkami, borówkami i lekko słonymi pistacjami. Pychota!

czwartek, 21 lipca 2016

PIECZONY BAKŁAŻAN Z POMIDORAMI I MOZARELLĄ

 

Gdy macie do zrobienia w domu kilka rzeczy na raz i nie chcecie za długo siedzieć w kuchni, to ten przepis jest w sam raz dla was. Danie przygotowuje się na raty, najpierw lekko opieka się bakłażana, następnie nakłada dodatki, zapieka i w końcu pałaszuje. Jak jeść bakłażana to właśnie teraz, gdy panuje sezon i możemy dostać piękne okazy. Od kilku lat sklepy mają do zaoferowania coraz więcej odmian tego warzywa. Oprócz tej najbardziej popularnej tj. psianki podłużnej możemy dostać przecudne okrągłe tajskie bakłażany czy prążkowane, biało fioletowe. Każdy rodzaj pyszny i warty wypróbowania.
P.S. Danie sprzyja karmiącym mamom, jednak dla niektórych mozarella może być zbyt ciężkostrawna, wtedy można z niej zrezygnować i polać gotowego bakłażana jogurtem ;)


sobota, 16 lipca 2016

SAŁATKA OWOCOWA W MELONOWEJ MISECZCE


 W czasie wakacji, gdy wybór owoców jest przerażająco wielki, pochłaniam je w ilościach trzykrotnie większych niż w okresie jesienno-zimowym. Dostawa siatek z nowym "towarem" jest prawie codziennie, a gdy pojawią się już na stole wyjadam go garściami, tak naprawdę chwytam pierwszy owoc w zasięgu wzroku. Mogłabym spokojnie je jeść na każdy posiłek, a i tak miałabym niedosyt.
Ostatnio przygotowałam posiłek, który wraz z naczyniem składał się z samych owoców. Pomysł podania jest bardzo kreatywny i nie ukrywam, że pomysł zaczerpnęłam ze zdjęcia, zauważonego w internecie. Za miskę posłużył mi soczysty melon kantalupa, którego nafaszerowałam sałatką owocową i polałam jogurtem wymieszanym z malinami. Pierwsze/drugie śniadanie/deser/przegryzka - tak naprawdę jest świetny niezależnie kiedy go zjecie. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...